Извештајот на финансиската институција покажува дека кинеската економија ќе зајакне, што може да го спречи забавувањето на глобалната економија

Извештај на Светската банка

Светската банка прогнозира дека кинеската економија ќе порасне за 4,3 отсто оваа година, а потоа ќе порасне за пет отсто во 2024 година, што е првата голема проекција направена откако земјата влезе во нова фаза на одговор на ковид-19. Во извештајот на Светската банка за глобалните економски перспективи се предвидува дека растот во Кина ќе зајакне во 2023 година, бидејќи ограничувањата поврзани со пандемијата се олеснуваат. Полугодишниот извештај предвидува дека проширувањето на БДП ќе забави во сите големи економии и региони, освен во Кина.

Какви се прогнозите за другите региони во светот?

Растот во САД треба да падне на 0,5 отсто во 2023 година, што ќе биде 1,9 процентен поен под претходните прогнози и најслаб резултат надвор од официјалните рецесии од 1970 година, соопшти Светската банка. За еврозоната се очекува рамен раст на БДП, што беше и надолна ревизија од 1,9 процентен поен. Проектираниот раст од 4,3 отсто за Кина во 2023 година е за 0,9 процентни поени помал од прогнозата што Светската банка ја направи пред половина година.
На глобално ниво, растот нагло забавува во услови на покачена инфлација, повисоки каматни стапки, намалени инвестиции и нарушувања предизвикани од конфликтот во Украина, при што се очекува растот во 2023 година да забави на 1,7 отсто од прогнозата од три отсто пред шест месеци. Според Светската банка, тоа би било третото најлошо остварување во речиси три децении, засенето само од глобалните рецесии во 2009 година и во 2020 година.

Прогнози за раст повисоки од очекуваните во Кина

Во ноември минатата година, неколку недели пред Кина да го префрли својот фокус за контрола на епидемијата од спречување инфекции на лекување тешки случаи, Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) предвиде дека кинеската економија ќе порасне за 4,4 отсто во 2023 година. Таа бројка е за 1,7 процентен поен повисока од проектираниот глобален просек од 2,7 проценти, според Светската економска перспектива на ММФ. Се додава дека побрзо од очекуваното закрепнување во секторот на недвижности во земјата е уште една добра можност.
Она што Светската банка го очекува како „позитивни изненадувања“ се чини дека најде солидна основа да стане реалност во Кина, каде што трае празничниот период на патувања, кој се очекува да заврши до 15 февруари.
Гуо Шукинг, претседател на кинеската Регулаторна комисија за банкарство и осигурување, рече дека Кина има цел да ја направи својата претпазлива монетарна политика повеќе насочена и поефикасна за да го олесни целокупното закрепнување и подобрување на нејзината економија.
Годишната Централна конференција за економија, која се одржа во Пекинг во средината на декември, постигна договори за смирување и спречување на ризиците во секторот за недвижности и обезбедување на неговиот здрав развој, истакнувајќи го принципот дека „домувањето е за живеење, а не за шпекулации“. Состанокот, кој го постави економскиот тон за 2023 година, исто така ја потврди решеноста на земјата за отворање повисоко ниво, вклучувајќи и со засилување на напорите за проширување на пристапот до пазарот и промовирање на отворањето на современите услужни индустрии.

Што велат странските експерти?

Гери Хафбауер, виш соработник и трговски експерт во институтот за меѓународна економија „Петерсон“, рече дека очекува кинеските деловни активности да се интензивираат на меѓународниот пазар.
Јан Хациус, главен економист во „Голдман Сакс“, рече дека економистите во финансиската институција очекуваат „брзо закрепнување“ на кинеската економија на претходните нивоа. На вебинарот организиран од Атлантскиот совет, тој рече дека имаат прогноза за раст од 5,2 отсто за Кина оваа година. Хациус истакна дека ваквото очекување не значи дека долгорочните економски прашања и предизвици во демографијата и на пазарот на имот исчезнале.