Поттикнување на напорите за зајакнување на меѓусебните врски во случај на вонредни состојби

Меѓу клучните сектори каде што земјите од БРИКС планираат да ја зголемат соработката се следењето на ризикот, рано предупредување и процена, безбедност при работа, градење капацитети за спасувачките сили за итни случаи и обновување и реконструкција по природни катастрофи, пишува Ху Лиќијанг за „Чајна дејли“

Земјите од БРИКС, Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка, ветија дека ќе ја зајакнат соработката за управување со катастрофи во заднина на влошените климатски промени, сè почестите природни катастрофи и пандемијата на ковид-19. Тие ќе ги зајакнат размената и соработката за националните стратегиски планови, политики, регулативи и стандарди во областа на спречување и ублажување на ризиците од катастрофи, со цел да се промовира стратегиската соработка, се вели во заедничката декларација објавена по третиот состанок на министрите за катастрофи на БРИКС.

Во организација на кинеското министерство за вонредни состојби, состанокот беше на темата „Промовирање на модернизацијата на капацитетот за превенција и управување со катастрофи, придонесувајќи за висококвалитетен развој на земјите од БРИКС“. Во план е да се спроведат повеќе посети на високо ниво и да се споделат искуства меѓу раководството и техничкиот персонал, додека земјите на БРИКС се стремат да ја промовираат соработката меѓу агенциите за управување со катастрофи и да ги подобрат капацитетите за управување со катастрофи на нивните професионалци.

Меѓу клучните сектори каде што земјите од БРИКС планираат да ја зголемат соработката се следењето на ризикот, рано предупредување и процена, безбедност при работа, градење капацитети за спасувачките сили за итни случаи и обновување и реконструкција по катастрофи. Тие се посветени и на заеднички проекти за соработка од меѓународни организации и институции, како и за развој на заедничко истражување и промовирање технолошки иновации.

Поддржувајќи ја централната улога на Обединетите нации во меѓународната соработка за намалување на ризикот, тие ќе продолжат да ја промовираат имплементацијата на рамката Сендаи за намалување на ризикот од катастрофи од 2015 година (2015-2030 г.), Парискиот климатски договор од 2015 година и агендата на Обединетите нации до 2030 година за одржлив развој. Земјите, исто така, потврдија дека ќе продолжат да ги поддржуваат и унапредуваат размената и соработката со други земји и меѓународни организации во областа на управувањето со катастрофи.

Силна поддршка од кинеската влада

Во својот главен говор на состанокот, Ванг Сијангси, кинескиот министер за управување со вонредни состојби, ја истакна важноста што кинеската влада ја придава на контролата на природните катастрофи и нејзината подготвеност да ја зајакне соработката со другите држави на БРИКС за управување со катастрофи.

Придржувајќи се до филозофијата за развој насочена кон луѓето и верувајќи дека ништо не е поскапоцено од животот, Кина ги забрза напорите за промовирање модернизација на својот систем за управување со вонредни состојби за да ги спречи големите несреќи, рече тој. Како влијателни економии и земји во развој, министерот рече дека сите земји од БРИКС се погодени од природни катастрофи и затоа постои консензус за зголемување на размената и соработката за зајакнување на капацитетите за ублажување катастрофи. Покрај споделувањето на своето искуство во справување со катастрофи, Кина е исто така подготвена да ги зајакне иновациите во развојот на технологии за управување со вонредни состојби, истакна Ванг.

Ванг рече дека со нетрпение очекува да види подлабока и прагматична соработка во „БРИКС плус“ за управување со катастрофи, бидејќи се прават заеднички напори за да се забрза имплементацијата на Агендата за одржлив развој 2030 година и да се поттикне заедничка глобална заедница на развој.