Фото: Пиксабеј

Животни

Грижата за куче опфаќа многу аспекти, а еден од клучните елементи е правилната нега на шепите, вклучувајќи редовно сечење на ноктите.

Преглед пред сечење: Пред да ја земете ноктарката, внимателно проверете ги шепите на вашето куче. Набљудувајте ја бојата на ноктот за да одредите каде се наоѓа крвниот сад. Ако ноктите се посветли, полесно ќе се види нервот. Со потемни нокти, бидете внимателни и претпазливи.

Користете ги вистинските алатки: Инвестирајте во квалитетни машинки или ноктарки приспособени на големината и типот на вашето куче. Остри алатки се неопходни за да се избегне кинење на ноктите или непријатност при сечењето. Исто така, имајте при рака хемостатска газа за брзо реагирање во случај на несакано крвавење.

Навикнување на допир: Пред да почнете да сечете, проверете дали на вашето куче му е удобно кога ги допирате неговите шепи. Галете го, играјте со него и особено внимавајте на неговите стапала. Тоа ќе го намали стресот за време на самиот процес на сечење нокти.

Постепено сечење: Не брзајте. Постепено сечете ги ноктите. Ова е особено важно ако вашето куче е чувствително на сечење нокти или ако не сте сигурни каде се наоѓа нервот. Ако видите темна точка во средината на ноктот, сечењето треба да се прави постепено за да се избегне повреда на нервот.

Избегнувајте крвавење: Ако се појави крвавење, не паничете. Користете хемостатска газа за да го запрете крвавењето. Ако не сте сигурни како да продолжите, консултирајте се со вашиот ветеринар. Во повеќето случаи, малото крвавење може да се запре со притискање со стерилна газа неколку минути.

Наградете го за послушноста: Откако ќе го завршите процесот, наградете го вашето куче за послушност. Тоа може да вклучува храна, гушкање или игра. Овие позитивни искуства ќе помогнат да се создаде врска помеѓу негата на ноктите и пријатно чувство.

Правилното отсекување на ноктите на вашето куче е од суштинско значење за целокупното здравје и благосостојба. Секогаш запомнете дека ако не сте сигурни како правилно да ги исечете ноктите на вашето куче, треба да побарате помош од вашиот ветеринар или професионалец.