Здравствен едукатор
Филип Aчкоски
Затоа е важно да обрнеме внимание на некои наши животни и прехранбени навики што доведуваат до надуеност и гасови. На пример, пребрзото јадење и пиење (особено со сламка), потоа зборувањето за време на јадењето и честото користење гуми за џвакање честопати водат кон голтање многу воздух
Појавата на надуеност на стомакот и интестинални гасови се едни од највообичаените стомачни тегоби со кои се среќава секој од нас во секојдневниот живот. Овие појави најчесто се бенигни и се предизвикани од голтање воздух или од неправилно варење на храната поради нарушен цревен баланс. Сепак, честата појава на овие проблеми има штетни последици врз нашето функционирање, а може да биде и симптом на посериозни заболувања (пр. гастритис).
Затоа е важно да обрнеме внимание на некои наши животни и прехранбени навики што доведуваат до надуеност и гасови. На пример, пребрзото јадење и пиење (особено со сламка), потоа зборувањето за време на јадењето и честото користење гуми за џвакање честопати води кон голтање многу воздух. Причина за надуеност и тежина во стомакот може да биде и масна, пржена и сува храна храна, бидејќи ѝ треба подолго време за варење, а општо познато е и дека одредени зеленчуци како: грав, грашок, брокула, зелка и карфиол предизвикуваат гасови. Исто така при пиење газирани пијалаци се ослободува јаглерод диоксид што доведува до надуеност.
Други причини се: прекумерно внесување сол што предизвикува задржување на течности во телото, антибиотска терапија или некои инфекции што доведуваат до промени во цревната микрофлора со што се нарушува варењето на храната, силен стрес и прекумерно уживање во цигари, алкохол и кофеински напитоци. Значајна надуеност, гасови и болка во стомакот може да се јават и кај лица што се интолерантни на глутен или на лактоза, а притоа внесуваат на пр. бели печива или млечни производи.
Затоа е важно да се избегнува храната што ни предизвикува гасови, меѓутоа е потребно и придржување до балансирана исхрана, која ќе содржи доволно количества растителни влакна (овошје и зеленчук) со што ќе се забрза метаболизмот. Корисно е да не се брза при оброците и да се избегнува пиење со сламка со што ќе го намалите количеството на проголтаниот воздух.
Од друга страна, треба да се намали внесувањето сол и конзервирана храна за да ја намалите задршката на течности. Важно е да се избегнува користење газирани пијалоци и пиво и да се намали пушењето, кое води до дополнително внесување чад и воздух. Наместо тоа, консумирајте чаеви од нане и од камилица. Камилицата содржи многу терпеноиди и флавоноиди, кои придонесуваат за нејзините лековити својства.
Камилицата е позната по своите релаксирачки и смирувачки дејства со што ги ублажува болките во стомакот, ги олеснува симптомите на синдром на нервозни црева и во комбинација со нане, помага во варење на храната. Позната по благото дејство, камилицата може да се примени и кај деца против грчеви во стомакот. Нането содржи полифеноли, флавоноиди и тритерпенски киселини, кои помагаат во смирување на воспалителните процеси во организмот. Особено поволно влијае на дигестивниот систем и ги отстранува тегобите во стомакот, ги смирува грчевите во желудникот и цревата, и ги намалува мачнината и подуеноста во стомакот. Комбинацијата од камилица и нане доведува до поголемо олеснување во дигестивниот тракт.
Но доколку на оваа комбинација се додадaт и пробиотици можеме значајно да подобриме повеќе дигестивни проблеми. Со нивно тројно комбинирање се создава совршен баланс меѓу метаболизмот и варењето на храната, како и зголемување на имунолошката отпорност на организмот. Затоа редовно користете пробиотици. Пробиотиците ја стабилизираат цревната микрофлора и помагаат за добро варење на храната и за комплетно искористување на хранливите состојки од организмот. На крајот, неопходно е да најдеме време за соодветна физичка активност, бидејќи движењето ја забрзува перисталтиката на цревата.
Авторот е м-р по фармација и топедукатор