Фото: ЕПА

Од самитот во Солун во 2003 година, на кој беше заклучено дека сите земји од Западен Балкан „ќе станат интегрален дел од ЕУ“ откако ќе ги исполнат воспоставените критериуми од Копенхаген, посветеноста на ЕУ за проширување претрпе голем број неуспеси. Билатералните спорови (меѓу Грција и тогашната Република Македонија, Словенија и Хрватска, Бугарија и С. Македонија) ги нарушија дипломатските односи меѓу земјите-членки на ЕУ и Западен Балкан, додека непризнавањето на Косово од пет земји-членки на ЕУ ги оштети надежите за пристап. А промената на методологијата за проширување под притисок на Франција во 2018 година дополнително го забави процесот. Во исто време, шесте аспиранти од Западен Балкан – Албанија, Босна и Херцеговина, Македонија, Косово, Црна Гора и Србија – назадуваа во значајни области на реформите: демократија, владеење на правото, слобода на медиумите, борба против корупцијата и градење функционален пазар и во економијата

Коментар на порталот на Европскиот совет за надворешни односи (ЕЦФР)

Во можеби последното обраќање за состојбата на Унијата како претседател на Европската комисија, Урсула фон дер Лејен изјави дека Европската Унија треба да одговори на „повикот на историјата“ и да прими голема група нови членки, вклучувајќи и од Западен Балкан.. Десет дена претходно, претседателот на Европскиот совет, Шарл Мишел, се обиде да ги поттикне лидерите од Западен Балкан: „Време е да се ослободиме од нејаснотијата… Верувам дека мора да бидеме подготвени – од двете страни – да се прошириме до 2030 година.“
Сепак, ниту една страна не е подготвена. ЕУ не сака да се прошири, а земјите од Западен Балкан не сакаат да се реформираат. Но додека Кремљ продолжува со обидите да влијае на регионот, институциите на ЕУ мора да внимаваат на оваа стратегиска итност за да му дадат приоритет на пристапувањето на регионот во ЕУ. Во својот говор, Фон дер Лејен го повтори популарното мислење во ЕУ, дека иако е стратегиско, ова проширување сепак треба да биде засновано на заслуги. Но потребно е поконкретно ветување и треба да се направи преку фазен пристап.

Билатералните спорови не се Копенхашки критериуми

Од самитот во Солун во 2003 година, на кој беше заклучено дека сите земји од Западен Балкан „ќе станат интегрален дел од ЕУ“ откако ќе ги исполнат воспоставените критериуми од Копенхаген, посветеноста на ЕУ за проширување претрпе голем број неуспеси. Билатералните спорови (меѓу Грција и тогашната Република Македонија, Словенија и Хрватска, Бугарија и С. Македонија) ги нарушија дипломатските односи меѓу земјите-членки на ЕУ и Западен Балкан, додека непризнавањето на Косово од пет земји-членки на ЕУ ги оштети надежите за пристап. А промената на методологијата за проширување под притисок на Франција во 2018 година дополнително го забави процесот. Во исто време, шесте аспиранти од Западен Балкан – Албанија, Босна и Херцеговина, Македонија, Косово, Црна Гора и Србија – назадуваа во значајни области на реформите: демократија, владеење на правото, слобода на медиумите, борба против корупцијата и градење функционален пазар и во економијата. Набљудувачите ги критикуваа дека се развиваат во „стабилитократии“, а ЕУ не зазеде поцврста позиција против нивните автократски тенденции. Овој тренд претставува сериозен безбедносен ризик за ЕУ: овие влади се со поголема веројатност да бараат заеми или инвестиции од партнери што не приложуваат низи за демократски перформанси. Србија, Босна и Херцеговина и Црна Гора веќе побараа алтернативни партнери со земји како Русија, Турција и Кина, чие авторитарно влијание веројатно дополнително ќе ги ослабне нивните демократии и ќе ги оддалечи нивните геополитички верности од ЕУ.
Во 20-тите години од самитот во Солун, недостигот од посветеност на ЕУ за проширувањето и назадувањето на државите од Западен Балкан се претворија во маѓепсан круг на изговори и разочарувања од двете страни. Со објавување на крајниот рок до 2030 година, тимот на Мишел се надева дека ќе го прекине овој круг бидејќи тоа би било „амбициозно, но реално… Датумот е доволно близок за да се чувствуваме остварливи и вредно за политичката инвестиција на избраните лидери во земјите-кандидати“.

Етапно пристапување

Покрај тоа, политичката волја во ЕУ за интегрирање на Украина и Молдавија, како резултат на руската инвазија, повторно ги поттикна аргументите околу проширувањето. Но државите од Западен Балкан не треба да се потпираат на омекнување на критериумите за проширување поради сегашниот геополитички момент. Наместо тоа, подобар начин би било секоја држава, со спроведување реформи, да може да напредува со сопствено темпо преку зголемување на членството – наместо сегашниот пристап каде што една земја е или земја-членка или не е. Таканареченото етапно пристапување ќе ја обнови довербата на земјите-кандидати во процесите засновани на заслуги и веќе се дебатира во многу европски метрополи. Сепак, ЕУ треба да ги надмине разликите меѓу земјите-членки за тоа како да ги направи своите институции пофлексибилни и подобро опремени за етапно проширување. Основниот пакет треба да ги содржи најмалку следниве елементи: учество на единствениот пазар, целосна интеграција со климатската агенда на ЕУ (вклучувајќи пристап до финансиските инструменти од Европскиот зелен договор) и пристап до структурните фондови на ЕУ (целосна или делумна). Иницијативата треба да има како предуслов целосна усогласеност на кандидатите со надворешната политика на ЕУ и треба да потекнува од Европскиот совет (не од Европската комисија) како знак на силна политичка посветеност.

Што претставуваат предлозите на Мишел за „клаузула за доверба и „конструктивна апстиненција“?

Некои земји-членки на ЕУ стравуваат дека брзиот процес на пристапување може да резултира со увоз на лидер што се противи на вредностите на ЕУ, при што го издвојуваат унгарскиот премиер Виктор Орбан, кој постојано го блокирал законодавството на ЕУ). За да се спречат некакви блокади да бидат активирани за идните членки, Мишел предложи две мерки. Првата, е „клаузула за доверба“, според која, новите придружници не можат да ги блокираат идните членови; и вториот, е метод на „конструктивна апстиненција“ што произлегува од апстиненцијата на неутрална Австрија во дискусиите на ЕУ за Европскиот мировен фонд, кој плаќа за испраќање оружје во Украина. И додека првото се чини дека може да се спроведе, второто е премногу алтруистичко бидејќи претпоставува високо ниво на политичка зрелост. Малку е веројатно дека потпирањето на конструктивна апстиненција за надминување на блокадите ќе функционира меѓу политичарите што се нови во Брисел и сакаат да ги покажат своите политички мускули. Така, етапниот пристап на пристапување, при што новите придружници добиваат зголемена моќ на глас, е најверојатен да се издржи против оваа закана.

Украинскиот конфликт – геополитичка итност за интеграција во ЕУ

ЕУ мора да ја искористи оваа новооткриена геополитичка итност за да го забрза пристапот на шесте земји од Западен Балкан без да предложи алтернатива за проширувањето. Неуспешниот пристап на Турција во ЕУ служи како предупредување за тоа што може да се случи кога Владата ќе сфати дека нема да му се приклучи на блокот – опасно „откажување“ од реформите што може да доведе до натамошно демократско назадување на европскиот сосед и да го турка понатаму на исток во потрага по сојузници. ЕУ мора да ја искористи оваа новооткриена геополитичка итност за да го забрза пристапот на шесте земји од Западен Балкан без да предложи алтернатива за проширувањето. Во случајот со Украина, ризикот од непроширување може да биде раѓање националистичка земја. Во исто време, амбициозниот напредок на Украина кон интеграцијата во ЕУ создаде парадокс во процесот на пристапување во ЕУ: шесте земји од Западен Балкан, со вкупно население од 17 милиони, не го загрозуваат капацитетот за апсорпција на ЕУ, но сепак ЕУ не сака да се движи напред; додека со Украина постои чувство на итност да се оди напред, но нејзината големина може да претставува проблем со капацитетот за апсорпција. Ова е причината зошто Европската комисија не може да го води процесот на пристапување на Украина на ист начин за Западен Балкан. Како земја во војна, пристапувањето на Украина мора да содржи смели и кохерентни политички пораки и поголеми износи на финансирање поврзани со нејзината реконструкција. Разговорите за тоа како да се поврзе реконструкцијата со интеграцијата во ЕУ треба да започнат до крајот на оваа година за да се подготви следната повеќегодишна финансиска рамка, заедничката земјоделска политика и кохезивната политика за потенцијално проширување. Финансиската рамка за Украина би била дел од поголем мировен аранжман, кој веројатно би ги вклучил замрзнатите руски средства и дополнителни напори за стабилизација на економијата, многу над големината на какви било инструменти за пристапна или кохезивна политика достапни досега за која било поединечна земја, и за добро причини. Процесот на интеграција на Украина мора да влее доверба во земјите-членки на ЕУ за да се зајакне политичката волја за пристапот на Западен Балкан. Затоа, покрај тековниот пристап заснован на заслуги, етапниот процес ќе ги овозможи можностите на секоја земја-кандидат.

ЕУ треба веднаш да ги преземе неопходните чекори за да биде подготвена за проширување

Под фокусот на некои земји-членки на унапредување и реформирање на процесот на проширување се крие недостигот од подготвеност во ЕУ за поддршка на Западен Балкан. Сегашните обиди и на Фон дер Лејен и на Мишел повторно да го зајакнат овој процес на Западен Балкан и да создадат подобра подготвеност во ЕУ, можеби нема да успеат ако никој не го мисли тоа сериозно и дека истото тоа се става на прво место. И наместо да го одолжува ветувањето за членство и да ризикува да го изгуби регионот пред разочарување, стабилитократија и други партнери, ЕУ треба веднаш да ги преземе неопходните чекори за да биде подготвена за проширување. Повикот на историјата лесно може да се претвори во историска пропуштена шанса. Европскиот совет за надворешни односи не зазема колективни позиции.

Европскиот совет за надворешни односи (ЕЦФР) е наградуван меѓународен аналитички центар што има цел да спроведе најсовремени независни истражувања за европската надворешна и безбедносна политика

Весела Чернева