Бразилската федерална полиција, Американската управа за борба против дрогата и парагвајскиот СЕНАД, координирани од Европол, успешно реализираа акција за разбивање голема криминална организација вклучена во трговија со кокаин и перење пари. Криминалната мрежа пренесувала кокаин во поморски бродски контејнери. Од септември 2020 година, властите од Белгија, Бразил, Италија, Холандија и Шпанија заплениле околу 10 тони кокаин и околу 1,85 милион евра.
За време на акцијата се претресени околу 40 локации во Бразил, Парагвај и Шпанија, а реализирани се околу 30 апсења (во Рио Де Жанеиро, Сао Паоло, Сантос е Волта Редонда, Бразил и седум во Барселона, Шпанија). Запленети се дрога, возила, огнено оружје, готовина и неколку банкарски сметки во Бразил, Парагвај и во Шпанија.
Според истражните активности, криминалната организација можела на секои неколку месеци да испраќа по неколку пратки од повеќе тони кокаин во Европа. Властите откриле производствена инфраструктура со седиште во Боливија, со логистички и снабдувачки линии во Бразил, Парагвај и во Уругвај. Истрагата ги откри и командните и контролните центри на организацијата во Дубаи. Членовите на мрежата користеле шифрирани комуникации за да ги координираат своите криминални активности. Осомничените користеле шифрирани комуникациски платформи за снабдување со дрога во Европа и за перење на криминалните средства.
Криминалната организација формирала мрежа на фирми за да се овозможи увоз на дрога од Јужна Америка и перење приноси поврзани со неа. Предните луѓе во платниот список на организацијата ја контролирале оваа мрежа на компании.