Руската вакцина „спутник В“ е 91,6 процент ефикасна против симптоматскиот Ковид-19, сугерираат прелиминарните резултати од испитувањето.

Прелиминарните откритија се засноваат на анализа на податоци на повеќе од 20.000 учесници во тестирањето, од кои три четвртини примиле вакцина.

Ниту еден сериозен несакан настан не бил поврзан со вакцината, а повеќето пријавени несакани реакции биле лесни, вклучувајќи симптоми слични на грип, болка во местото на инјектирање и слабост или мала енергија.

Вакцината, поддржана од Рускиот фонд за директни инвестиции (РДИФ), се дава во две инјекции со разлика од 21 ден. На 21. ден по првата доза, пријавени се 16 случаи на Ковид-19 кај 14.964 лица (0,1 %) во групата вакцини, а 62 случаја кај 4.902 лица (1,3 %) во плацебо-групата, пишува „Гардијан“.

Студијата исто така вклучи 2.144 учесници на возраст над 60 години – во ова подмножество вакцината беше 91,8 % ефикасна против симптоматски болести, напишаа истражувачите во списанието „Лансет“.

Слично на вакцината направена од Универзитетот „Оксфорд“ и „Астра зенека“, „спутник В“ се заснова на изменета верзија на аденовирус, вирус на обична настинка. Таа е скроена да носи генетски упатства за создавање шилест протеин на коронавирусот, кој ја пренесува заразата во човечките клетки.

Произведениот шилест протеин на коронавирусот потоа предизвикува имунолошки одговор за да го заштити телото од Ковид-19.