Четвртоодделенци од ООУ „Лазо Трповски“ наградени во Берлин

Ученици од скопското основно училиште „Лазо Трповски“ освоија награда на Меѓународниот училиштен натпревар за воздушен и вселенски сообраќај 2018 година, кој традиционално се одржува...

Конкурс за наградата за ликовна критика

Здружението на ликовните критичари АИКА-Македонија распишува конкурс за истражувачки проект од областа на ликовната критика во Македонија. Наградата има цел да понуди можност за...

„Скопје синема сити“ во чест на јапонскиот композитор Руичи Сакамото

Во изминатите години фестивалот им оддаде почит на Дејвид Боуви, Леонард Коен и на „Крафтверк“, а оваа година ќе му оддаде почит на големиот...

Вокално и визуелно прифатлива изведба на „Боеми“

Товарот што завчера го понесоа нашите солисти на својот грб секако беше неподносливо тежок, зошто за сигурен и неоптоварен настап треба искуство, а искуството...

Скопје напуштен град

Ако по уреденоста на центарот на главниот град на една држава се гледа среденоста на државата, тогаш нашата држава е напуштена држава. Нови штотуку...

Претставен литературниот портрет на афористичарот Миле Ѓорѓијоски

Во малата сала на Центарот за култура во Кичево и пред голем број љубители на афоризмот, со работен наслов „Во сатирата е вистината“, беше...

Обединетите нации не бараат промена на Уставот

Советот за безбедност на Обединетите нации, како што е познато, не го прифати грчкото барање за одбивање на приемот на Македонија во ОН. Тој...

Во Бугарија се зголемуваат социјалните разлики

Социјалното раслојување во едно општество е добро на одредено ниво, но ако се помине тој праг, се создаваат тензии во земјата меѓу богатите и...

Поранешен министер во домашен притвор

На поранешниот министер за внатрешни работи на Албанија, Саимир Тахири, му е одреден куќен притвор, соопшти обвинителството во Тирана. Тахири веќе седум месеци е...

Дивоградбата и имотниот лист

Нормален човек (ако не попуштил досега ментално од секојдневните високи дози монтипајтонштина или македонска моронштина) мора да се праша што, всушност, се смени со...