Фото: Пиксабеј

Постои изрека дека сè што е здраво има и лош вкус, а тоа е поткрепено со фактот дека ајурведската медицина препорачува горчлива храна за здравје, за која верува дека има лековити својства и е добра за телото. Зошто е тоа така?
Поточно, во вашата чинија треба да има најмалку шест основни вкуса. Слатката храна обично е богата со здрави масти, протеини, јаглехидрати и вода, додека горчливата храна содржи повеќе витамини и минерали. Секако, тоа не значи дека вашите оброци треба да вклучуваат тешки десерти, мрсна павлака или слична храна. Секој од овие вкусови треба да биде присутен, но во мали количества. Постојат многу јадења што содржат неколку различни вкуса на едно место, а вистински пример за тоа се индискиот чатни, разни слатки, солени, кисели или зачинети џемови што комбинираат најневеројатни јадења.
А што е со горчливата храна, зошто таа треба да биде составен дел од секое јадење? Горчливата храна вклучува модар патлиџан, зелен листен зеленчук како што се рукола, радикио, зеленчук од глуварче, кељ, горчлива тиква, брокула, цвекло, куркума, алое вера, јачмен. Горчливата храна ги стимулира вкусовите пупки и го подобрува протокот на здрави ензими, жолчка и дигестивни сокови. Кога храната се вари правилно, хранливите материи подобро се апсорбираат во крвотокот. Повеќето горчливи јадења содржат минерали и витамини. На пример, кељот е богат со бета-каротин, калциум, железо, витамин Ц, калиум, магнезиум и фолна киселина. Благодарение на високата содржина на влакна, горчливата храна дејствува и како средство за чистење на телото. Компонентите на база на сулфур што се наоѓаат во нив ги метаболизираат мастите и ја поттикнуваат детоксикацијата на црниот дроб. Треба да јадете нешто горчливо секој ден, бидејќи таа горчина е тајната на здравјето. Изборот е навистина голем бидејќи горчината е скриена во многу видови храна, како грејпфрут, лимони, па дури и бадеми.