Фото: Пиксабеј

Пред неколку децении пилешките јајца воопшто не беа сортирани по бојата на лушпата, а белите често беа исклучок во пакувањето. На европскиот пазар, а особено во Германија, денес тоа е важно. Класичните јајца со кафена лушпа сè помалку се достапни за продажба, а наскоро можеби и повеќе нема да ги има, изјави за „Дојче веле“ Хенер Шонеке, претседател на Здружението на германски производители на јајца.

Ни најголемиот експерт не го разликува вкусот на јајцата

Како што појасни тој, навиките на потрошувачите се менувале од година на година, постарите домаќинки претпочитале јајца со традиционална боја на лушпа и „вистински“ вкус, додека белите од почетокот им изгледале вештачки. Тоа е целосна предрасуда, бидејќи ниту најголемиот експерт не би можел да го разликува вкусот на пилешките јајца, без разлика дали се големи, мали, бели или кафени. Една од најголемите разлики е тоа што вообичаените бои имаат потврда лушпа, но и тоа веќе не е случај поради сѐ поинтензивното производство.
Претставникот на трговскиот синџир „Рев“ изјави дека на повеќето клиенти не им е грижа каква боја е лушпата, освен пред Велигден, кога јајцата се бојадисуваат и се продаваат речиси исклучиво белите. Според извештаите, сè уште постои тренд германските потрошувачи да купуваат бели јајца бидејќи мислат дека се почисти и постерилни.
– Производителите се целосно задоволни од тоа, бидејќи кокошките што несат бели јајца се посоодветни за оптимизирање на производството. Тие имаат поголем генетски потенцијал од оние што несат кафени јајца. Живеат подолго, побрзо наоѓаат храна и вода, а по правило се полесни и помали – како и нивните јајца. Тоа значи и дека им е полесно да снесат јајца – објасни Шонеке, кој посочува дека само неколку регионални производители сè уште чуваат кокошки што несат кафени јајца.
Исто така, сѐ повеќе семејни фарми имаат само кокошки што несат бели јаја бидејќи се попродуктивни.
Како и во сите други сектори на прехранбената индустрија, производителите во живинарската индустрија се приспособуваат на барањата на потрошувачите. Во Србија, на пример, се верува дека колку е пожолта жолчката толку е подобар квалитетот на јајцето, а тоа се поврзува со домашното производство. Експертите објаснија и дали според бојата на јајцето може да се процени квалитетот. Имено, природната боја на жолчката треба да е светложолта, а не светлопортокалова, како што веруваат повеќето клиенти.

Бојата на жолчката нема влијание врз хранливата вредност

Како што објаснија експертите од Институтот за сточарство, бојата на жолчката е поврзана со системот на производство. Се верува дека врз бојата на жолчката позитивно влијае исхраната на кокошките на пасиште. Во периоди кога нема трева и детелина, бојата останува бледожолта. Интензитетот на боењето е поврзан со системот за исхрана на кокошката несилка. Во конвенционалниот систем, бојата на жолчката се добива од пигменти на ксантофил од пченка и луцерка, што е природен начин на боење, или со додавање вештачки пигменти, што претставува козметика.
Потрошувачите во различни земји ги разликуваат јајцата по бојата на жолчката, но науката вели дека бојата на жолчката нема влијание врз хранливата вредност на јајцата.
Тие исто така потврдија дека бојата на лушпата зависи исклучиво од генетските фактори. Во некои европски земји е распространето мислењето дека јајцата со кафена лушпа се поквалитетни од белите, а трендот е да се произведуваат јајца со кафена лушпа. Во некои европски земји (на пример во Шпанија) и во САД пред една деценија на пазарот беа поприсутни јајца со бела лушпа. За да се задоволи побарувачката на потрошувачите за јајца со кафена лушпа, одгледувачите на кокошки несилки вложија големи напори да создадат „кафени“ хибриди врз основа на расата родланд, која снесува ист број јајца како и плодните „бели“ слоеви.

Фото: Пиксабеј