Здрава храна
Сигурно многупати сте слушнале дека појадокот е најважниот оброк во денот, а тоа што го јадеме наутро може да влијае не само на нашиот ден туку и на нашето долгорочно здравје. Изборот на погрешен појадок не влијае само на вашите цели за тежината туку може да го зголеми и ризикот од одредени болести, вклучувајќи и рак. Според онкологот д-р Сју Клентон, одредени вообичаени намирници за појадок може да бидат поврзани со ризикот од рак. На кои видови храна предупредува тој?
1. Преработено месо: Храната како сланина и колбаси често се сметаат за незаменлив дел од појадокот, но можат сериозно да го загрозат и здравјето. Преработеното месо содржи конзерванси како што се нитрати и нитрити, кои можат да создадат канцерогени соединенија за време на готвењето. Светската здравствена организација го класифицира преработеното месо како канцерогена група 1. Поздрава алтернатива може да биде појадок богат со растителни протеини, како тофу, грав или леќа. Размислете за матени јајца со зеленчук, тофу и билки за хранлив почеток на денот.
2. Слатки житарки: Иако се погодни и често вкусни, зашеќерените житарки може да го зголемат ризикот од рак. Зголеменото внесување шеќер е поврзано со дебелината, што е познат фактор на ризик за различни видови рак. Заедно со шеќерот, повеќето житарки се високообработени и содржат адитиви. За поздрава опција, можеме да избереме цели зрна без додадени шеќери и да го збогатиме оброкот со свежо овошје, јаткасти плодови и семки за избалансиран и хранлив појадок.
3. Пржена храна: Помфрит и слична пржена храна може да содржат акриламид, хемикалија што се создава со пржење скробна храна на високи температури што го зголемува ризикот од рак. Освен тоа, пржената храна содржи нездрави масти што дополнително го оштетуваат здравјето. Печењето или варењето на компирите е поздрава алтернатива. Додадете свежо овошје или салата од мешан зеленчук за појадокот да биде полесен и поздрав.