Повеќето филмови траат од час и половина до два часа, и тоа со многу добра причина. Тоа е доволно време за една филмска приказна, а по 120 минути постојано зјапање во екранот или во филмското платно мора да се признае дека концентрацијата на повеќето луѓе полека почнува да слабее.
Сепак, постојат автори на филмови што успеаја да го задржат нашето внимание повеќе од два часа, а најдобрите од нив успеаја да нѐ маѓепсаат со своето раскажување повеќе од три часа. Во следните редови ќе ве запознаеме со пет вакви, многу вредни достигнувања со маратонско времетраење.

„Седум самураи“ (1954)

Според многумина, најдобриот филм на јапонскиот режисер Акира Куросава е приказна за група самураи без господари, кои решаваат да им помогнат на жителите на едно село да се одбранат од бескрупулозните разбојници во особено турбулентната ера на граѓански војни во јапонската историја. Она што го прави посебен овој филм од 207 минути се добро дизајнираните ликови, историскиот кредибилитет и акционите сцени, кои и денес изгледаат импресивно.

„Лоренс од Арабија“ (1962)

Лоренс од Арабија е епски филм на режисерот Дејвид Лин за авантурите на Томас Едвард Лоренс на Блискиот Исток за време на Првата светска војна. Овој Британец, всушност, беше една од клучните фигури во арапскиот бунт против турската власт. Во 227 минути од филмот, гледачите имаат можност добро да ја запознаат неговата личност, но и да го продлабочат своето знаење за историјата од почетокот на 20 век.

„Човечка состојба“ – трилогија (1959-1961)

Многумина ја гледаа трилогијата „Човечката состојба“ како филм што трае девет и пол часа, поради фактот што го следи наративот на истоимениот роман на јапонскиот писател Џанпеи Гомикава. Сепак, оваа филмска приказна е поделена на три филма од очигледни причини, од кои секој трае подолго од 180 минути.
Во фокусот на човечката состојба на режисерот Масаки Кобајаши е Каџи, добронамерен, но и наивен млад човек, кој бил ангажиран да биде надзорник во јапонскиот работен логор во Манџурија за време на Втората светска војна. По оваа епизода, тој завршува во јапонската армија каде што на секој чекор се соочува со брутална дисциплина и неправда.

„Беше еднаш во Америка“ (1984)

Пред снимањето на овој филм, италијанскиот режисер Серџо Леоне беше познат по неговите вестерни, а пред сѐ по трилогијата „Долари“, во која Клинт Иствуд го играше главниот протагонист „Човек без име“. Во филмот „Беше еднаш во Америка“ од 1984 година, Леоне првпат се испроба во криминалниот жанр.
Приказната за ова навистина епско достигнување следи група момчиња од еврејско потекло, кои својата кариера ја започнуваат во подземјето како ситни криминалци и полека, но сигурно успеваат да ја создадат најсилната криминална организација во Њујорк за време на прохибицијата.

„Малколм Икс“ (1992)

„Малколм Икс“ е биографски филм на Спајк Ли за истоимениот активист за правата на Афроамериканците во САД. Главниот лик на овој филм го толкува Дензел Вашингтон, а според многумина, тоа е неговата најдобра улога. Доколку имате слободни 201 минута, силно ви препорачуваме да го погледнете овој филм, во кој се зборува за важен период од американската историја.