Сите сакаме да живееме што е можно подолго, но за да уживаме целосно во нашите златни години, треба да бидеме целосно ментално здрави. Исто како и нашето тело, на нашиот мозок му треба редовно вежбање. Издвојуваме неколку вежби што ќе ви помогнат да го одржите вашиот мозок во здрава форма.

Вежбајте го вашето тело
Утврдено е дека редовните физички вежби помагаат во одржувањето на нашите когнитивни способности. Зголемувањето на протокот на крв за време на вежбањето ги храни нашите неврони со кислород и хранливи материи што ги одржуваат здрави. Нема потреба да трчате маратон, доволни се едноставни дневни прошетки за да се чувствувате подобро, пишува „Мсн“.

Пробајте нови работи
Здружението за Алцхајмерова болест препорачува менување на вашата рутина за да го стимулирате вашиот мозок. На пример, пробајте нова активност или менувајте ги рацете додека вршите некоја позната активност за да ги промените работите.

Не престанувајте да учите
Истражувањата покажаа дека колку подолго учите, толку подолго вашиот мозок останува бистар. Не ви треба докторат за да го одржите вашиот мозок здрав. Можете да продолжите да учите со пријавување на курсеви што се нудат локално и бесплатно. Никогаш не е доцна да научите да свирите на инструмент или да научите нов јазик.

Предизвикајте го вашиот мозок
Не сите когнитивни активности се еднакво тешки или стимулативни. Некои бараат многу помалку напор. На пример, гледањето телевизија е еднакво на лесни вежби за мозокот, додека решавањето загатка е повеќе како камп за тренирање на мозокот. Обидете се да се вклучите во помалку пасивни активности.

Играјте друштвени игри
Дали ви се допаѓа Судоку? Па, тоа е добра вест – не трошете го вашето време. Според Здружението за Алцхајмерова болест, загатките, крстозборите и пребарувањето зборови се активности што го стимулираат вашиот мозок.

Стекнете нови пријатели
Социјалните врски помагаат да се одржи здравјето на мозокот. Затоа Здружението за Алцхајмерова болест препорачува да се среќавате и да се дружите со позитивни луѓе, да разговарате и да се борите против осаменоста. За да одржувате пријателства кога растојанието е проблем, едноставно кренете го телефонот. Како бонус, обидот да ги запаметите телефонските броеви на вашите најблиски ќе ви помогне да ја извежбате вашата меморија.

Работете што е можно подолго
Според Центарот за долговечност на „Стенфорд“, продолжувањето со работа е клучен фактор кога станува збор за здравјето на мозокот. Работата обезбедува средина во која продолжуваме да учиме, одржуваме социјални врски и постојано сме стимулирани.

Создајте нови неврони
Возрасните мозоци продолжуваат да создаваат нови неврони, но тие умираат ако не се искористат во рок од неколку дена од нивното создавање. За да ги користите овие неврони, учете нешто ново секој ден (отворете речник на случајна страница, прочитајте книга или статија во весник) и следниот ден направете мал квиз за себе за она што сте го научиле.

Читајте и разговарајте
Здружението за Алцхајмерова болест препорачува не само да ги читате книгите туку и да разговарате за нив со некого потоа за да го консолидирате она што сте го прочитале.

Следете го правилото од 20 минути
Студијата на универзитетот „Стенфорд“ објавена во 2009 година покажа дека сестраноста може да има негативно влијание врз различни когнитивни процеси, како што се организирање информации или внимание. За да ги подобрите вашите перформанси, се препорачува да се обидете да не правите повеќе од две задачи одеднаш и да го следите правилото од 20 минути: правете активност најмалку 20 минути пред да продолжите на следната.

Правете ментална аритметика
Решавањето на менталните аритметички проблеми ја тренира вашата работна меморија, па дури и развива области од мозокот за кои претходно мислевме дека се дефинирани од нашата генетика.