Фото: фејсбук

Секој празник има свое специфично мени за специјалитети што се послужуваат на тој ден. Заедничко за празниците е што на трпеза го спојуваат целото семејство.

Секоја божиќна трпеза во светот е различна и има своја традиција која се негува. Во некои земји се служи посна, а пак во некои мрсна храна. Има земји кои претпочитаат месо за главно јадење, а во други, пак, десертот е тој што ја заокружува убавината на трпезата. Сумирано, секоја држава има своја, сама по себе интересна традиција на прославување на Христовото раѓање. Во некои земји Божиќ се слави на 25 декември, а во некои на 7 јануари.

Во Македонија и генерално на Балканот, божиќната трпеза го означува крајот на четириесетдневниот пост. Менито на бадниковата трпеза е посно, почнувајќи од главното јадење, па се до десертот. Рецептите се обично по желба на домаќините. За трпезата се смета тоа дека колку е побогата, толку побогата ќе биде годината.

Вечерата започнува со кршење на леб со паричка, па продолжува вечерата со јадење и пиење. До крајот на вечерата, трпезата не се собира, а следниот ден, на истата трпеза се служи мрсна храна, со разни месни печења, крем-салати, кифли и убав десерт.

Божиќ во Грција

Вообичаено е грчките семејства да ја прослават божиќната вечера со печено јагне. Но, во северните региони на земјата, на трпезата ќе најдете и „џиапракија“ (ролни од листови од зелка полни со солено свинско месо). За Бадник, грчката традиција налага да се подготви „христопсома“, традиционален сладок леб кој има суво грозје, разни коскесто овошје и каранфилче. Лебот е украсен со крст и го зазема централното место на трпезата на Божиќ.

Фото: илустрација

Украина

Народот на Украина го слави Божиќ на 7 јануари. Светата вечера се случува веднаш штом се појави првата ѕвезда на небото. Има 12 традиционални јадења, меѓу кои и „кутија“ – сладок пудинг од житарки, боршч без месо, со цвекло и варенки – кнедли слични на пироги исполнети со зелка и компири.

Фото: илустрација

Франција

Французите сакаат да уживаат во морска храна за време на божиќните празници. Вообичаените јадења вклучуваат остриги, јастог и ракчиња. За десерт се служи „буче де Ноел“ (божиќен трупец – торта во форма на дрвен трупец).

Фото: Илустрација

Германија

Германците јадат печена патка, гуска или зајак како главно јадење за божиќната вечера. На страна има омилени како прилози со колбаси, ролати од компири и црвена зелка. Омилениот празничен десерт во земјата е „украден“, долг, тенок, сладок леб сличен на овошен колач.

Фото: илустрација

Полска

За многу полски семејства, божиќната вечера е голем настан. Прославата се состои од 12 различни јадења, вклучувајќи го полскиот класичен боршч, супа од печурки, пироги и торта од афион.

Фото: Илустрација

Ерменија

Како и другите источни православни народи, Ерменците го слават Божиќ на 7 јануари. Традиционалната божиќна вечера во оваа земја се состои од „гапа“, специјално јадење од тиква што се јаде само за Божиќ и други прилики. Тиквата се полни со ориз, суво грозје, јаткасти плодови и мед пред да се испече до совршенство.

Австрија

Традиционалното австриско мени се состои од печен крап. Сепак, во последниве години, печената мисирка станува сè попопуларна. Но, кога станува збор за десертот, австриските семејства се уште се држат до класиците. Сахер, познатата торта од темно чоколадо и џем од кајсии измислена во Виена, е она што ги засладува празниците.

Фото: илустрација

Италија
Празникот на седумте риби (на италијански „Festa dei Sette Pesci“) е добро позната божиќна традиција во Италија. Вечерата се состои од седум јадења кои се состојат од морска храна како октопод, школки, школки, пржена јагула, па дури и крап! Конечниот курс е класичен италијански десерт како панетоне или домашно тирамису.

Фото: принтскрин

Финска
Финскиот Божиќ се состои од вечера која често традиционално се служи како шведска маса и се нарекува „jouluspöytä“, што буквално може да се преведе како божиќна трпеза. Има шунка, риба, тепсија од компири и розоли, шарена салата од цвекло исечкано на коцки, компири, моркови, јаболка и павлака.

Фото: илустрација

Исланд

„Хангиќот“ е омиленото јадење на божиќните вечери во Илсанд. Станува збор за тенко исечено месо кое се готви и се служи со крем сос. Можеби ќе ве интересира зошто е толку вкусен. Се прави од јагнешко, овчо или коњско месо кое традиционално се суши.

Обединето Кралство

Британската божиќна вечера обично се состои од ракчиња, мелени пити и импозантна мисирка која мора да биде совршено зготвена. За разлика од Американците кои го збогатуваат ова месо од живина со свежи билки, полнење или цитрус, Британците ја збогатуваат својата мисирка со повеќе колбаси. За десерт: специјален божиќен овошен пудинг.

Фото: илустрација

Шведска

Божиќната вечера во Шведска е сведена на услуга на шведска маса (или шведска маса како што ја знаеме) наречена „џулборд.“ На масата има три јадења кои претставуваат риба (најчесто кисела харинга) проследено со ладно месо, шунка и колбас. Потоа, Швеѓаните служат и тепсија со ќофтиња и компири, кои ги нарекуваат „janssons frestelse“, а на крајот уживаат во лепчиња од шафран и пудинг од ориз.

Фото: илустрација

Мексико

Подароците не се единственото нешто што се отпакува во мексиканските семејства на Божиќ. Тамалите подготвени со зеленчук или месо се главното јадење за време на вечерата. Всушност, многу често семејствата организираат тамали, еден вид забава на која се подготвуваат тамали, неколку дена пред самиот празник.

Фото: илустрација

Нов Зеланд

За нашите пријатели од јужната хемисфера, Божиќ често е прослава на отворено. Многу Новозеланѓани се трудат максимално да го искористат топлото летно време и затоа организираат скари за божиќниот ручек. Јадењата се различни, некои семејства сакаат да печат на скара морска храна, како што се различни риби и ракчиња, а некои шунка на скара или некое егзотично месо како дел од прославата.

Костарика

Ако некогаш сте направиле голема група тамали, знаете дека тие се производ на љубовта. И затоа повеќето Костариканци ги подготвуваат само за специјални прилики, вклучувајќи го и Божиќ. Целото семејство учествува во овој дводневен процес: подготвување на филот, распоредување на масата на листовите од банана и нивно варење со часови додека тамалите не бидат подготвени за јадење.

Филипини

На Филипините е еден од најдолгите празнични периоди во светот – прославите започнуваат уште во септември! По полноќната миса на Бадник, Филипинците имаат грандиозна гозба за „Noche Buena“ (добра ноќ во превод), каде што централното место е „lechón“, односно младо прасе. Исто така, на масата ќе најдете „queso de bola“ (топка со сирење), пролетни кифлички, овошна салата и тестенини.

Фото: илустрација

Јапонија

Верувале или не, 3,6 милиони јапонски жители го слават Божиќ со шолја крцкаво пржено пилешко од познатиот синџир за брза храна „Кеј-еф-си“. Благодарение на неверојатниот успех на една маркетинг-кампања во текот на 70-тите години од минатиот век, овие граѓани го посетуваат гигантот на индустријата брза храна за да земат кофи исполнети со пилешко на Божиќ.

Аргентина

Аргентинците го слават Божиќ со многу јадења, но речиси секогаш составен дел од оброкот е италијанскиот класичен „вител тоне“. Тоа е ладно јадење од тенко исечено телешко месо со каперси во кремаст сос од туна, кој веројатно е многу освежителен за време на парните декемвриски денови на јужната хемисфера.

Фото: Илустрација