Фото: Пиксабеј

КАКО ДА ГИ ЗАЈАКНЕТЕ КОСКИТЕ И ЗГЛОБОВИТЕ

Болките во зглобовите и дегенеративните промени во коските може да се забават доколку на телото му обезбедите некои од најважните хранливи материи. Во раното детство и пубертетот треба да се води посебна грижа децата да консумираат доволно количество калциум и витамин Д, првенствено преку урамнотежена и разновидна исхрана.

Калциумот го има во храната и од растително и од животинско потекло. На прво место се млечните производи. Подобро е да користите ферментирани млечни производи – кисело млеко, јогурт и сирење. Но храната од растителна основа не е ништо помалку вредна, особено сусамот, кој има многу висока концентрација на калциум во само 100 грама. Значи, можете да земете една или две лажици сусам во текот на денот. Покрај сусамот, и сувите смокви се многу добар извор на калциум. Потоа зелката и интегралните жита, кои пред употреба треба малку да се натопат и да се сварат за да може нашиот организам да го апсорбира калциумот од нив, како и овесот, ’ржот, јачменот, во форма на снегулки или цели зрна, само не класичната бела пченица.

Како да внесете доволно магнезиум, фосфор, цинк и силициум

Важно е да се спомене и важноста на магнезиумот, кој помага во транспортот на калциумот до коските. Ако, на пример, некој боледува од хипокалцемија, неговата состојба не може да се подобри без земање магнезиум. И фосфорот, цинкот и силициумот, за кои не се зборува многу, играат значајна улога во подобрувањето на квалитетот на нашите коски. Зелениот лиснат зеленчук, на пример, е одличен извор на силикон. Инаку, го има во храната од растително потекло и неговата концентрација зависи пред сѐ од концентрацијата во почвата на која се одгледува растението.

Силиконот ги стимулира ткивата и помага во регенерацијата на ’рскавицата, и може да се внесе преку лиснат зеленчук или интегрален ориз, но и преку минерална вода што можат да се најде на нашиот пазар.

Храна богата со колаген се говедско месо, пилешко, риба, јајца и желатин. Раната диета е важна за градење на коските кај децата, но дури и во подоцнежните години никогаш не е доцна да се започне правилна исхрана за да се одржи здравјето на коските или да се ублажат нарушувањата што се појавуваат со текот на годините.

Кои се сите придобивки од колагенот?

Додатоците на колаген сѐ повеќе се достапни на пазарот. Многу луѓе што имаат проблем со ’рскавицата често се свртуваат кон овој вид додаток. Жените, од друга страна, земаат колаген затоа што сакаат да ја зачуваат виталноста на својата кожа.
Колагенот е протеин што се наоѓа во нашето тело и е вклучен во составот на кожата, косата, ноктите и ја гради структурата на коските. За кожата, ја подобрува мазноста и цврстината. Постојат неколку вида колаген, а во нашето тело најзастапени типови колаген се типот еден, два и три. Колагенот од типот еден е одговорен за мазноста и цврстината на кожата. Ако правите супа од коски од пилешко и мисиркино, тие имаат повеќе колаген од типот два, кој го има во зглобната ’рскавица.

Покрај желатинот што многу домаќинки го користат за правење колачи, не треба да заборавиме дека желе-бонбоните се прават од желатин, кој всушност е обработен и прочистен животински колаген, пред сѐ свински колаген, но може да се најде и колаген од говедско месо.

Не е доволно да се консумира само храна богата со колаген, туку и сулфур и витамин Ц, кои помагаат во претворањето на аминокиселините во активни форми, па производите на пазарот секогаш содржат колаген плус витамин Ц. Секако, извори на витамин Ц се зелката, пиперката, кивито и боровинките. Мешунките се богати со сулфур, како и јајцата, брокулата, зелката, а особено киселата зелка, која е и одличен извор на витамин К2, кој е многу важен за подобра густина на коските. Постојат дури и некои студии што гледаат на киселата зелка како на потенцијален лек за остеопороза. Освен тоа, таа е еден вид пробиотик што ги храни цревата и го одржува нивното здравје.