ОТКРИЕНА ТАЈНАТА
Како е можно Французите да бидат пред многу народи кога здравјето е во прашање, а се знае дека нивниот начин на живот не е толку здрав? Експертите велат дека тие имаат една тајна. Французите се поздрави од Американците, но тие се и пред другите нации во оваа трка. Многумина од нас ја поврзуваат оваа земја со слатки, бел леб, путер, вино и сирење. Французите важат за вистински гурмани, кои сакаат да се препуштат на хедонизмот, а многу од нив и пушат. Па како е можно да имаат добра статистика кога здравјето е во прашање? Тие имаат изненадувачка тајна, а експертите ја нарекуваат „француски парадокс“.
Многу пушат, не бројат колку масно сирење јадат, пијат вино, а чиниите им се главно полни со бел леб. Како што објаснуваат самите Французи, храната е една од најважните теми на разговор и има важна причина за тоа. За нив секој оброк е причина за славење, разговор и споделување искуства. Природно е да зборуваат за новата продавница за зеленчук или за совршената шунка што може да се најде на локалниот пазар за време на социјални собири или разговори на работа со колегите. Французите секогаш имаат свое мислење за тоа што јадат и сакаат да го споделат! Купуваат квалитетни производи и многу внимаваат на начинот на кој се приготвува храната.
Друг факт на кој вреди да се обрне внимание се француските продавници, па дури и супермаркетите. Во нив има многу помалку пакувана храна. Многу Американци што доаѓаат во Франција се шокирани од недостигот од избор на замрзната храна. Тоа е затоа што Французите сами си готват оброци и не купуваат преработена храна. И ова е веројатно клучот за успехот. Французите ја ценат предноста на готвењето.
Приготвувањето на оброците е една од најчесто повторуваните препораки за исхрана. Домашната храна е многу поздрава од купените и готови оброци. Иако Французите немаат намера да се ограничуваат и со задоволство посегнуваат по производи што многу диететичари не би ги дозволиле (масно сирење, бел леб или месо), тие имаат сосема поинаков пристап кон храната. Експертите велат дека можеме да им завидуваме поради односот кон храната.