Фото: Пиксабеј

Човечките црева содржат дури 70 проценти од клетките на имунолошкиот систем. Но, поради воспаленија, настинки, лоша исхрана, прекумерна употреба на антибиотици, се нарушува цревната флора и промените можат негативно да се одразат на здравјето.
– Бактериите присутни во нашите црева ги делиме на пробиотици, корисни и патогени, односно лоши. Важно е да се хранат добрите бактерии за да се спречат воспалителните процеси во цревата како што се синдромот на нервозно дебело црево, Кроновата болест и еден од најчестите видови на рак на денешницата – колоректалниот карцином. Покрај наведеното, нарушената цревна флора доведува до малапсорпција на минерали и витамини, така што тоа може да биде предуслов за развој на анемија поради несоодветна апсорпција на железо од храната, остеопороза поради малапсорпција на калциум – вели нутриционистката Ана Тодоровиќ за „Политика“.

Санирање на оштетената цревна флора

Фактори што многу влијаат на нерамнотежата на цревните бактерии се претераното консумирање месо, кое се третира со антибиотици, и овошје и зеленчук, кои исто така се третираат со штетни хемиски агенси, како пестициди. – Еден од начините на превентивно дејствување, но и на санирање на оштетената цревна флора, е внесувањето нерастворливи диететски влакна, кои имаат пребиотско дејство и создаваат соодветна почва за појава на корисни пробиотски бактерии што ја штитат цревната флора. Диететските влакна се несварлив или делумно сварлив дел од јаглехидратите. Тие се многу важни во исхраната на човекот бидејќи отекуваат во стомакот, зголемувајќи го обемот на оброците и создавајќи чувство на ситост, ги регулираат работата на цревата и брзината на апсорпција на јаглени хидрати и холестерол. Растворливите влакна ефикасно ја намалуваат апсорпцијата на неутралните масти и холестеролот, ги врзуваат жолчните киселини и ја забавуваат апсорпцијата на шеќерот од цревата. Исто така, внесувањето несварливи растителни влакна влијае на репродукцијата на пробиотските бактерии, кои се од клучно значење за здравјето на цревната флора. Едно од најважните нерастворливи растителни влакна што влијае на здравјето на цревната флора е инулинот, кој спаѓа во групата пробиотски влакна. Го има во белиот и црвениот кромид, наутот и цикоријата. Но, има и инулин изолиран од коренот на цикоријата и може да се најде во форма на прав во ќесиња и да се користи како додаток во јогурт, кашест сок, супи – вели нутриционистката Тодоровиќ.

Инулинот е всушност пробиотик

Инулинот е всушност пробиотик, наједноставното објаснување е храна за пробиотските бактерии, неговата важност е повеќекратна. Го зајакнува имунитетот бидејќи неговото присуство во храната иницира создавање Т-клетки, кои се од клучно значење за имунолошкиот одговор на организмот, има минимално влијание на нивото на шеќер во крвта и пониска калориска вредност бидејќи не се вари во желудникот и цревата и затоа не се разградува на моносахариди, го намалува апетитот, има пробиотско дејство, ја подобрува апсорпцијата на калциум и магнезиум, ги намалува холестеролот и триглицеридите.
– Инулинот се користи и како замена за шеќер, па може да се користи совршено во рецепти за слатки, сладолед и воопшто здрави слатки. Она што може да биде можна нуспојава, особено на почетокот на употребата на инулин, е појавата на гасови и надуеност поради адаптација на цревната флора кон внесувањето пробиотски култури, но тие симптоми се претежно минливи – додава Тодоровиќ.