Британскиот музеј побара од јавноста да помогне во идентификувањето и враќањето на античките артефакти што исчезнале од неговата колекција. Минатиот месец еден член на персоналот беше отпуштен, а полицијата започна истрага откако околу 2.000 парчиња богатство беа пријавени за исчезнати, украдени или оштетени во „значителен“ временски период.
Музејот сега соопшти дека повеќето се грчки и римски скапоцени камења и накит и сподели фотографии од слични предмети. Шеесет предмети се вратени. Во соопштението, музејот додаде дека уште 300 се идентификувани и треба да бидат вратени наскоро. Во обид да го врати остатокот, музејот истакна детали и фотографии од типовите на исчезнатите предмети на својата интернет-страница.
– Доколку сте загрижени дека можеби поседувате или сте поседувале предмет од Британскиот музеј или имате какви било други информации што може да ни помогнат, ве молиме известете нѐ – се наведува на интернет-страницата.
Покрај класичниот грчки и римски накит, има и прстени, обетки и други парчиња накит, некои датираат од доцното бронзено време.
Музејот исто така соопшти дека ќе работи заедно со меѓународна комисија од експерти за да ги идентификува и врати предметите и да ги стави во регистарот за изгубена уметност.
Џејмс Ретклиф, директор за поврат во регистарот за изгубена уметност, рече дека музејот внимателно ја балансира потребата да се обезбедат информации за јавноста, за да се помогне во напорите за обновување, со фактот дека обезбедувањето ризикува премногу детали да се игра во рацете на оние што би можеле да дејствуваат со лоша намера. Почната е независна проверка на безбедноста на музејот, која ќе ги следи и обидите за враќање на предметите.
Луси Д’Орси, шеф на британската транспортна полиција и заеднички претседавач со ревизијата, рече дека виделе охрабрувачки почеток на програмата за закрепнување и дека се особено импресионирани од напорната работа и посветеноста на персоналот на Британскиот музеј што работи со нив.
Директорот на Британскиот музеј, Хартвиг Фишер, поднесе оставка откако беше украдено богатството. Институцијата со седиште во Лондон исто така беше под зголемен притисок од други земји, вклучувајќи ја неодамна и Кина, да врати други артефакти во нивните земји на потекло по загубите од висок профил.