Ознака: Петар Андоновски

Ако книжевноста во 21 век не е ангажирана, ја губи...

Петар Андоновски, писател „Не кажувам“ е најновиот роман на Петар Андоновски, кој влезе во најтесниот избор од десет романи во конкуренција за наградата „Роман на...

Околу моjот свет никогаш не изградив никаков ѕид

Петар Андоновски, писател Низ животот секогаш чекорев разголено, само така можеме да ги победиме стравовите и предрасудите, не со ѕидови околу нас. Како писател, секогаш...

Петар Андоновски ја доби Европската награда за литература

Писателот Петар Андоновски е добитник на Европската награда за литература за романот „Страв од варвари“ кој во 2018 година го издаде „Или -Или“. Романот...

Петар Андоновски: Јазикот е „нашата единствена неподелена татковина“

Петар Андоновски е македонски писател, роден 1987 година во Куманово. Има дипломирано на Катедрата за општа и компаративна книжевност. Автор е на „Ментален простор“...

Петар Андоновски учесник на фестивалот „Виленица“

Македонскиот писател Петар Андоновски учествува на Интернационалниот книжевен фестивал „Виленица“ во Словенија. Темата на неговото годинешно, 34. издание е „Его и фабула“, а во фокус на...

Кој се плаши од минотаур?

Петар Андоновски Требаше да купи волница. Мало, црвено, клопче волна. Уште пред две години кога се доселија во Ираклион на Крит, Елени секој ден бараше...