Ознака: настава

МОН: Наставата ќе се надомести во работни денови наместо во саботи

Министерството за образование и наука информира дека наставата од деновите на гласањето за изборите, 24 април и 8 мај, како и од 30 ноември...

Наставата на мајчин јазик за учениците од помалите етнички заедници условена...

Застапеноста на јазиците на припадниците на малобројните заедници е ниска и во редовната, и во изборната настава. Покрај македонскиот и албанскиот, наставни јазици во...

Шаќири: Со реформите во основното образование е опфатена и наставата на...

По повод Денот на наставата на турски јазик - 21 декември денеска во Скопје се одржа дебата на тема „Подобрување на квалитетот на образованието...

Деградација на статусот на македонскиот јазик

Зошто е намален бројот на часови по македонски јазик во наставата за малцинствата Потиснувањето на значењето на македонскиот јазик, преку намалување на неговата застапеност во...

Учениците се враќаат на настава, доцнат учебници за 3. и 6....

За над 200 илјади основци и средношколци денеска почнува учебната 2023/2024 година која, со одлука на Владата, првпат ќе заврши на 17-ти наместо на...

По масовното убиство учениците во Србија почнуваат со настава, освен во...

Сите ученици во Србија од денеска се враќаат на редовна настава, освен во ОУ „Владислав Рибникар“ каде беше извршено масовно убиство. Владините мерки стапуваат...

Настава со помал стрес

Полицајци проверуваат пред да почне наставата, а присутни се и додека трае, нема влегувања без најава, се запишуваат посетите, а се прават и ноќни...

Во Математичко-информатичката гимназија нема настава за 8 стручни предмети, средношколците бараат...

Сојузот на средношколци апелира што побрзо да се реши проблемот во Математичко-информатичката гимназија (МИГ) бидејќи апсурдно е, како што пишува во реакција, учениците од...

Дополнителна настава со физичко присуство или онлајн часови

До истекот на првото полугодие, учениците во средните училишта мора да ги одработат часовите што ги изгубија со евакуациите поради лажните дојави за бомби....

Одат порано на настава, имаат онлајн-час или остануваат подоцна: Учениците мора...

Испуштениот материјал треба да се помине до Нова година До истекот на првото полугодие учениците во средните училишта мора да ги одработат часовите што ги...