Ознака: МОН

Меѓународно тестирање на основците

Од  април до мај годинава во 150 основни училишта ќе биде реализирано  меѓунардоното тестирање ТИМСС (TIMSS – Trends in International Mathematics and Science Study)...

Основците и средношколците од утре во училиште

Од утре почнува второто полугодие од учебната 2018/2019 година за сите ученици од јавните и приватните основни и средни училишта во сите општини во...

МОН: Наставниот кадар на одмор од 2 до 11 јануари

Министерството за образование и наука денеска ги извести директорите на основните и средните училишта за донесената препорака да ги ослободат од работа наставниците и...

МОН со внимание ги следи барањата на студентите

Министерството за образование и наука континуирано работи на унапредување на квалитетот на националниот образовен систем на сите нивоа, како и на стандардите за ученички...

Што носи „кохабитацијата“ меѓу министерот и неговиот заменик во МОН?

Заменик-министерот за образование и наука Петар Атанасов, кој три месеци е на функцијата, реагира дека институцијата е неефикасна. Тој вели дека мора да се...

МОН ќе може да ги помага ученичките домови доколку непредвидено им...

Владата на Република Македонија во наредниот период ќе може да ги помага ученичките домови доколку настанат непредвидливи ситуации кои ќе им ги зголемат трошоците...

Стипендии од 40.000 долари досега добиле 200 студенти

Износот на стипендиите е најмногу до 40 илјади американски долари на годишно ниво, а досега вакви стипендии им се доделени на 200 државјани на...

МОН: Јулските плати на вработените во средно образование се легнати на...

Платите за вработените во средното образование се веќе на нивните трансакциски сметки, додека за платите на вработените во основното образование, Министерството за образование и...

МОН: Се продлабочува соработката во образованието меѓу земјите од регионот

Проширувањето на меѓусебната соработка во областа на образованието беше во фокусот на неформалните средби кои министерот за образование и наука Арбер Адеми ги оствари...

Родителски школи за решавање проблеми

Во последниот извештај на Државниот просветен инспекторат забележано е дека некои слаби страни од претходните извештаи сега се надминати Намален е бројот на изречени педагошки...