Ознака: историски прашања

Бугарија не нуди европски теми за разговор

СОФИЈА ЗАГЛАВЕНА ВО МИНАТОТО, МАКЕДОНИЈА СО ПОГЛЕД КОН ИДНИНАТА Сите досегашни сигнали, пораки и изјави што доаѓаат од Софија укажуваат дека Бугарија ја користи историјата...

Ѓорчев: Да им веруваме на нашите историчари, тие имаат полно право...

Нашите историчари имаат полно право да ги бранат нашите македонски ставови. Не гледам како ќе постигнеме прогрес со ваква тврда бугарска позиција, која има...

Димитров: Македонските историчари не ја прифаќаат заедничката историја

Македонските историчари изгубија 3 години во неподготвеноста да ја прифатат формулацијата на Договорот за пријателство и добрососедство, со што станува јасно дека Бугарија и...

Комисијата на Скопје и Софија не постигна напредок за историските прашања

Мешовитата комисија на Скопје и Софија не постигна напредок за историските прашања, а прашањето за Гоце Делчев не било ниту отворено иако било на...

ВМРО-Народна партија: Дискусијата на заедничката комисија за историски прашања добива комичен...

ВМРО-Народна партија со внимание ја следи работата на заедничката Комисијата за историски прашања и жали што не се изнаоѓа решение кое ќе ги задоволи...

Писмо на Гоце Делчев оригинално сведоштво за македонските работи

Историските факти и сведоштва, до кои дојде нашиот весник, вклучувајќи и едно ретко писмо, чија автентичност е веќе потврдена, ја негираат бугарската теза дека...