Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 24998)

Пробиотиците се всушност бескорисни

Израелски научници тврдат Група израелски научници тврдат дека пробиотиците, храната што содржи добри бактерии, се скоро бескорисни. Нивното истражување е една од најдеталните анализи за...

Јапонците развија заштитна маска што преведува осум јазици

Јапонскиот стартап за роботи „Донат роботикс“ создаде паметна заштитна маска за лице што е опремена со високотехнолошки опции, кои имаат цел да им олеснат...

Кардиоваскуларни вежби како заштита од коронавирусот

Подложноста на коронавирусот е поврзана со неколку фактори, вклучувајќи ги возраста (луѓе на возраст над 60 години), дебелината, дијабетесот, хипертензијата и кардиоваскуларните заболувања. Додека...

На седата коса може да ѝ се врати природната боја

Косата кај жените побелува подоцна отколку кај мажите, а Европејците може да се соочат со првите бели влакна скоро 20 години порано од имигрантите...

„Едни на други“ – мало чудо во големата пандемија

Писателите од регионот спонтано се поврзуваат Писателите од регионот: Алек Попов, Јовица Ачин, Ана Ристовиќ, Ферида Дураковиќ, Вил Фирт, Игор Ремс, Кемал Мусиќ, Давид Кецман,...

Јубилејното „Охридско лето“ отворено со четирикратно помалку публика

Со околу 400 гледачи, наместо 2.000, колку што во изминативе години биле присутни во Античкиот театар во Охрид, завчеравечер беше отворено јубилејното 60-то издание...

Балканските држави со различни погледи кон минатото и иднината

Тоа што за едни е помирување, за други е понижување Меѓу балканските народи има различни погледи на историјата. Како најкарактеристични се издвојуваат и недоразбирањата меѓу...

Бисер балкански – Политичар водоинсталатер

- Да! Ќе продолжам да бидам водоинсталатер во политиката! Како чесен занаетчија, никако не можам да дозволам цевките да бидат делумно исчистени. ПСГ секогаш...

Регулаторите во одбрана на поскапувањето на струјата

Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги ги оценува како неточни, неосновани и нестручни наводите дека зголемените цени на електричната енергија ќе ги зголемат...

Задолжувањата значително го стеснуваат фискалниот простор

Во следниот период фискалната политика мора да биде водена по строги правила, со ефикасно и ефективно трошење на расположливите средства и со целосно избегнување...