Фото: Пиксабеј

Анализа на Новаја газета Јуроп

Пратениците на екстремно десничарски и левичарски партии и популистичките партии во Европскиот парламент најчесто гласале против или биле воздржани при  изјаснување за резолуции насочени против режимот во Русија, покажува истражувањето на порталот Novayagazeta.eu.

Актуелниот состав на Европскиот парламент беше конституиран во 2019 година и оттогаш, до јануари 2023 година, гласаше за вкупно 22 резолуции кои се директно поврзани со кршењето на човековите права во Русија, војната во Украина и санкциите против Русија.

Во тој период, од 705 пратеници во ЕП, за тие резолуции во просек гласале 531 пратеник (75 отсто). Во просек нешто повеќе од 40 пратеници (6 отсто) гласаа против, а исто толку (6 отсто) беа воздржани.

Пратениците, покрај тие три опции, имаат и опција да не присуствуваат на гласањето, или да не притиснат ниту една од трите понудени опции на електронскиот уред за гласање.

Според вкупните податоци од гласањето што ги анализира „Новаја газета“, кога станува збор за сите резолуции на ЕП, оваа можност во просек ја искористиле 4,3 отсто од пратениците.

Таа стапка, сепак, била три пати поголема кога се гласало за резолуции поврзани со Русија. Порталот оценува дека тоа секако не е случајност и дека некои пратеници свесно ја избрале опцијата да не се изјаснат за документите за Русија.

Пратениците од популистичките и радикалните партии почесто од другите гласаа против резолуциите кои го критикуваат режимот на рускиот претседател Владимир Путин. Меѓу нив се француската екстремно десничарска Национална алијанса и германската крајнодесничарска Алтернатива за Германија (AfD). Во анализата се посочува дека пратениците од радикалната левица грчка Сириза и екстремната десница Слободна партија на Австрија се малку повнимателни и ретко отворено гласаат против, но често се воздржуваат од изјаснување.

Порталот Новаја Газета, со седиште во Рига, пишува и дека има низа други мали партии кои се „корисни“ за Кремљ и чии пратеници по правило гласаат против секоја резолуција насочена против Русија.

Станува збор за по двајца пратеници од комунистичките партии на Грција и Португалија и двајца пратеници од чешката националистичка, антимигрантска партија Слобода и директна демократија.

– Ваквите постапки на малите партии не можат да влијаат на конечната одлука, но секогаш им даваат можност на руските државни медиуми да тврдат дека во Европа нема единство – пишува порталот.

Пред нападот врз Украина, пратениците од владејачката популистичка партија во Унгарија Фидес и италијанската десничарска лига, исто така, главно избраа да се воздржат кога гласаа за резолуциите со кои се критикуваше Русија.

Малку поинаква е тактиката на поранешниот италијански премиер Силвио Берлускони, сега е европратеник. Берлускони само во два наврати гласаше за резолуциите против Кремљ. Тој не беше присутен на 15 од вкупно 22 гласања. Од 2019 до 2022 година, Берлускони пропушти 30 отсто од сите сесии на ЕП, но отсуствуваше на повеќе од две третини од сесиите каде темата беше Русија.