Во годишниот извештај на европската климатска агенција „Коперник“ и на Светската здравствена организација (СЗО) се објавени алармантни податоци за континентот Европа, која е подрачје што најбрзо се загрева и е над просекот на глобалното затоплување. Многубројните долготрајни топлотни бранови однесоа и многу жртви. Во изминатите дваесет години, бројот на починати – делумно – поради горештините е зголемен за околу 30 проценти, пишуваат климатолозите

ИЗВЕШТАЈ НА Светската здравствена организација и на европската климатска агенција „Коперник“ за промените на климата и штетите за 2023 година

Милиони Европејци беа погодени од екстремни временски услови минатата година. Времето не само што беше екстремно туку и опасно: 63 смртни случаи беа предизвикани од невреме, 44 од поплави и 44 од шумски пожари. Тоа се наведува во годишниот извештај на европската климатска агенција „Коперник“ и на Светската здравствена организација (СЗО). Метеоролошките и климатските извештаи испратија алармантни податоци за континентот Европа, која е подрачје што најбрзо се загрева и е над просекот на глобалното затоплување.
Многубројните долготрајни топлотни бранови однесоа и многу жртви. Во изминатите дваесет години, бројот на починати – делумно – поради горештините е зголемен за околу 30 проценти, пишуваат климатолозите.
– Во 2023 година, Европа беше сведок на најголемиот шумски пожар досега, една од највлажните години, силни морски топлотни бранови и широко распространети разорни поплави – рече директорот на агенцијата за клима, Карло Буонтемпо. Тој укажува на потребата од приспособување на овие временски екстреми.
Вкупните трошоци за загубите поврзани со временските услови и климата се проценуваат на 13,4 милијарди евра, од кои 81 отсто се предизвикани од поплави. Повеќе од еден и пол милион Европејци мораа да се справат со ова. Затоа е исто така многу важно да се намалат емисиите на нула, вели Селесте Сауло од Светската метеоролошка организација (СМО).
– Трошоците за климатските активности изгледаат високи, но цената на неактивноста е многу повисока. Како што покажува овој извештај, ние мора да ја користиме науката за да испорачаме решенија што имаат корист за општеството – додава Сауло.
Извештајот се фокусира на ефектите од климатските промени врз здравјето. Впрочем, 2023 година беше втора најтопла година досега. Годината имаше рекорден број денови со екстремен топлотен стрес, особено во Јужна Европа. Оваа класификација е дадена за денови што се чувствуваат како да се потопли од 46 степени.
Бројот на смртни случаи поврзани со топлина за 2023 година сè уште не е познат, но во 2022 година бројот беше проценет од Светската здравствена организација (СЗО) од 55.000 до 72.000.

Долготрајната топлина може да биде опасна, особено за ранливите групи, како што се трудниците и постарите лица. Топлинскиот стрес е поголем и во урбаните средини. Поради стареењето на населението и урбаниот раст, научниците очекуваат дека стапката на смртност од топлина ќе продолжи да расте.
Топлината е одлична последица на климатските промени каде што мерките за адаптација можат да ја спречат смртноста. СЗО охрабрува повеќе земји да развијат сеопфатни планови за здравјето на луѓето на екстремна топлина, вклучувајќи и систем за предупредување за опасни температури.
Позитивна забелешка во извештајот е што во 2023 година се произвело рекордно количество енергија од обновливи извори. Тоа, пред сѐ, се должина на многуте бури меѓу октомври и декември, кои генерираа натпросечно количество ветерна енергија. Поради обилните врнежи високо беше и производството од хидроцентралите. Производството на сончева енергија беше под просекот во северозападна и централна Европа, но над просекот на југ. П.Р.