Фото: Пиксабеј

Животни

Постојат многу раси на кучиња што едноставно уживаат да се веселат во водата, особено во текот на летото. Се разбира, ако вашето куче сака вода, природно е да размислите дали треба да му дозволите да плива во базен. Она што е важно, за да не биде лоша идеја, е да внимавате на некои работи за да биде безбедно и хигиенско пливањето во базен и за него и за вас. Како и кај малите деца, кучето не може да биде во базенот без надзор. Тоа е точно дури и ако вашиот базен во дворот е многу мал.
Најпаметното нешто што можете да го направите е секогаш да го покривате базенот, без разлика на неговата големина, кога не е во употреба. Во случај да не сакате да се одлучите за таа опција во лето, би било добра идеја да го надгледувате вашето куче секогаш кога ќе си игра во дворот. Имајте на ум дека секое куче што сака вода не е нужно добар пливач.
Исто така, ако му дозволите на вашето куче да плива во вашиот базен, начинот на кој го одржувате ќе се промени многу. Ќе биде потребно дополнително време и работа за да се уверите дека нивоата на хемикалии во вашиот базен се соодветни и дека вашиот систем за филтрирање работи добро. Водата во базенот секогаш се третира со хемикалии, како што е хлорот. Иако таквата вода не е опасна во повеќето случаи, важно е да се осигурате дека вашето куче не ја внесува секој ден. Нормално е кучето, како и луѓето, да голта малку од водата во која плива ваму-таму.