Фото: Пиксабеј

Нега и убавина

Некои навики, за кои воопшто не сме свесни, значително влијаат на квалитетот на косата – и тоа негативно. Дознајте како ја уништувате косата додека спиете. Кога станува збор за убавината на косата, неколку козметички производи не се доволни – потребна ви е сеопфатна нега (вклучувајќи и за време на спиењето). Кои „невини“ ноќни навики ја прават вашата коса кршлива и сува?
Спиете со мокра коса: Кога косата ќе се навлажни, таа станува потенка. А тенката коса полесно се крши и се дели. Следствено, кога одите во кревет, постојано ја триете влажната коса на перницата, што доведува до нејзино оштетување. Измијте ја косата еден час пред спиење за да се исуши. Друга опција е да се исуши со фен најмалку 70 отсто.
Спиете со пуштена коса: Но сушењето на косата не значи дека таа е целосно заштитена од кршење за време на спиењето. Триењето на перницата може да ја оштети и косата. Поради оваа причина, фризерите препорачуваат да направите лабава плетенка пред спиење. И се препорачува да користите свилена еластична лента – овој мек материјал е помалку штетен за косата.
Користите груби навлаки за перници: Главното оштетување на косата за време на спиењето е предизвикано од триење на перницата. Решението е да купите навлака за перница од нежна ткаенина. На пример, направена од свила или сатен. Косата на неа нема да се цепи или крши. Исто така, свилата и сатенот се материјали со мала апсорпција. Тоа значи дека сите масла, маски и регенератори што ги нанесувате на вашата коса се апсорбираат во косата и не остануваат на навлаката за перница.