Фото: Амбасада на НР Кина во Скопје

Со ветер во грбот и полни едра, морето и небото се пространи, а брановите се мирни кога работиме заедно. Пред десет години, претседателот Си Џинпинг предложи изградба на заедница со заедничка иднина за човештвото, промовирајќи сите земји да ја градат планетата во која живееме заедно во хармонично семејство. Во оваа нова ера и ново патување, Кина е подготвена да работи со сите земји, вклучувајќи ги и западните балкански земји, да чекори низ светот, да пее во согласност со времето и да создава подобра иднина

Пред повеќе од две илјади години, античкиот пат на свилата ги поврза Кина и Европа, поврзувајќи ги Истокот и Западот. Оттогаш, „пратениците се сретнаа едни со други на патот, а деловните патувања продолжија“, означувајќи го почетокот на пријателските размени меѓу кинеските и балканските земји. Ова пријателство опстојуваше преку различни цивилизации и беше пренесувано илјадници години. Во новата ера, ние се потпиравме на акумулацијата на ова традиционално пријателство за да си помогнеме едни на други за време на пандемијата на ковид-19 и да одиме напред во единство и соработка. Денес, нашиот однос со земјите од Западен Балкан е стабилен, долготраен и плоден. Ние стоиме на нова историска почетна точка со сопствени извонредни карактеристики и широки изгледи за развој.
Прво, ние сме водени од единство и соработка за да продолжиме со мирен развој. Кина верува во еднаквост меѓу сите земји, големи и мали, и ги почитува нивниот суверенитет и територијален интегритет додека се спротивставува на хегемонизмот и политиката на моќ. Регионот на Балканот беше сведок на многу војни, добивајќи го прекарот „Бурето барут на Европа“. Луѓето на Балканот, како и Кинезите, ја разбираат важноста на мирот. Кинескиот претседател Си Џинпинг предложи глобална иницијатива за безбедност во потенцирање на нов безбедносен концепт на заедничка, сеопфатна, кооперативна и одржлива безбедност и придржување кон дијалогот наместо конфронтација; партнерство наместо Алијанса; и вин-вин ситуација наместо сума – нула. Кина е посветена да работи со сите страни за создавање безбедносна заедница, давајќи позитивен придонес во светот на траен мир и универзална безбедност.

Второ, ние му даваме приоритет на прагматичниот пристап и прифаќаме можности за соработка и меѓусебна добивка. Развојот е основа за мир и цивилизација. Кина работи на промовирање на развојот и подобрување на животот на луѓето. Претседателот Си Џинпинг повика на иницијатива за глобален развој што следува по патот на заедничкиот развој и ја ревитализира агендата на Обединетите нации 2030 за одржлив развој. Пред само неколку дена одржавме состанок за соработка и размена помеѓу деловните заедници на Кина и Северна Македонија. Живата дискусија ја отсликува искрената желба на Кина и Западен Балкан да соработуваат и да го истакнуваат огромниот потенцијал за економска и трговска соработка меѓу двете страни. Кина е посветена да работи со сите страни за создавање глобална заедница за развој што им користи на луѓето во сите земји поинтензивно.
Трето, ние промовираме мултилатерална соработка за поттикнување на регионалниот развој и просперитет. Кина и земји на Западен Балкан комуницираат и координираат тесно под мултилатерални механизми, како што е механизмот за соработка меѓу Централна Кина и источноевропските земји, да градат консензус и активно да учествуваат во иницијативата „Појас и пат“. Нашата соработка придонесува за континуиран развој и раст на билатералните и мултилатералните механизми за соработка, играјќи конструктивна улога во регионалниот развој и просперитетот. Оваа година се одбележува десетгодишнината од иницијативниот „Појас и пат“, а Кина ќе биде домаќин на третиот форум за меѓународни соработка на „Појас и пат“ во текот на месецов. Кина е подготвена да работи со сите партии за да промовира висококвалитетна заедничка конструкција на „Појас и пат“, заеднички градење патека на соработка на заемна корист и среќа што не остава земја или личност зад себе на патот кон развојот.
Четврто, ние ги цениме отвореноста и инклузивноста, учејќи едни од други за шарената убавина на цивилизациите. Кина ја почитува различноста на светските цивилизации, промовира меѓусебно учење и ги охрабрува сите цивилизации да коегзистираат хармонично. Претседателот Си Џинпинг ја предложи Глобалната иницијатива за цивилизација, промовирање на заедничките вредности на целото човештво и придржување кон еднаквост, меѓусебно учење, дијалог и толеранција меѓу цивилизациите. Неодамна ја одржавме првата конференција за синологија на Кина – Балкан во Охрид, со повеќе од 30 синолози, експерти и научници од десет земји што присуствуваа. Тие разговараа за тоа дека хармоничниот развој на различните цивилизации е аспирацијата на луѓето во регионот. Кина е посветена да работи со сите страни за да изгради заедница на меѓусебно разбирање и заемен афинитет, промовирање на инклузивниот соживот на различни цивилизации и заеднички да црта нова слика за модернизацијата на човечкото општество каде што цветаат сто цвеќиња.
Со ветер во грбот и полни едра, морето и небото се пространи, а брановите се мирни кога работиме заедно. Пред десет години претседателот Си Џинпинг предложи изградба на заедница со заедничка иднина за човештвото, промовирајќи сите земји да ја градат планетата во која живееме заедно во хармонично семејство. Во оваа нова ера и ново патување, Кина е подготвена да работи со сите земји, вклучувајќи ги и западните балкански земји, да чекори низ светот, да пее во согласност со времето и да создава подобра иднина.