Конфликтот во Украина покажа колку навистина се кревки глобалните синџири на снабдување. Испораката на пченица, која е од суштинско значење за безбедноста на храната на заедниците во многу делови од светот, беше особено погодена и имаше ефект во другите земји, зголемувајќи ги цените и влошувајќи ги претходните кризи преку недостиг од храна. Ако на тоа се додадат влошените влијанија од климатските промени, прашањата за безбедноста на водата и храната станаа неизбежна грижа во сè поголем број земји низ светот.
Податоците од Глобалното истражување на потрошувачите на „Статиста“ покажуваат дека повеќе од половина од испитаниците (54 отсто) во Јужна Африка сметаат дека снабдувањето со храна и вода е еден од најголемите предизвици за нивната земја, проследено со околу 40 отсто во Мексико и 33 отсто во Бразил.
Безбедноста на храната и водата е исто така загрижувачка во Европа, при што околу едно од пет лица ја наведуваат како сериозна загриженост во Велика Британија, Франција и Шпанија. Во меѓувреме, во САД, околу 27 отсто од испитаниците рекле дека тоа е клучна грижа. Како и многу други земји, минатото лето САД се соочија со големи суши.