Фото: ЕПА

Кина се рангираше на првото место во индексот на потенцијалот за развој со оценка од 39,38, додека САД се рангирани на второто место со резултат од 30,67, според истражувањето на глобалното јавно мислење објавено неодамна

Истражување на Глобалниот индекс на јавно мислење за 2023 година

Повеќето Кинези се уверени во развојот на својата татковина и го сметаат нејзиниот потенцијал за раст како најперспективен во светот, покажа истражувањето на Глобалниот индекс на јавното мислење за 2023 година. Кина се рангираше на првото место во индексот на потенцијалот за развој со оценка од 39,38, додека САД се рангирани на второто место со резултат од 30,67, според истражувањето на глобалното јавно мислење објавено неодамна во Пекинг. На третото место е Русија со 9,09 поени.
Истражувањето на Глобалниот индекс на јавното мислење за 2023 година беше спроведено од Лабораторијата за големи податоци и национална комуникациска стратегија при кинеското министерство за образование за филозофија и општествени науки, како и од Институтот за истражување на националната комуникациска стратегија на универзитетот за наука и технологија „Хуаџонг“. Податоците беа собрани преку интернет од 22 земји од две професионални истражувачки компании „Датавеј“ и „Квалтрикс“. Беа интервјуирани вкупно 23.512 испитаници. Истражувањето беше спроведено од ноември до декември минатата година.
Истражувањето покажа дека кинескиот народ има високо ниво на национална гордост и национален идентитет. Тоа покажа дека 80 отсто од испитаниците се „почестени што се Кинези“, а 85 отсто се „често горди на достигнувањата на земјата“. Речиси 80 отсто од испитаниците рекле дека би останале во Кина дури и ако им се даде шанса да заминат.
– Истражувањето покажа дека Кинезите имаат силно чувство за национален идентитет и се гордеат со извонредните достигнувања на Кина – рече Џанг Кун, професор на Факултетот за новинарство и информатичка комуникација на универзитетот за наука и технологија „Хуаџонг“, кој го предводеше истражувањето.
Тој истакна дека истражувањето исто така покажа дека повеќето Кинези веруваат дека Кина, САД и Русија се најистакнатите големи сили, што го одразува нивното значајно економско, политичко и воено влијание на глобалната сцена. Покрај тоа, САД имаат тенденција да бидат сфатени негативно како „хегемонична“, „агресивна“, „проблематична“ и „воена“ сила од страна на кинескиот народ.

Џанг, исто така, истакна дека зголеменото глобално присуство на Кина доведе до тоа нејзиниот народ да посветува големо внимание на меѓународните работи и на светските настани. Кога станува збор за глобалните јавни ставови, општо е признаено дека растечката економска и политичка моќ на Кина има значително влијание врз глобалната заедница, а многу луѓе низ светот ја поздравуваат зголемената улога на Кина во меѓународните односи.
– Луѓето низ светот генерално го препознаваат позитивното влијание на иницијативата „Појас и пат“, но сè уште има простор за подобрување во промовирањето на поголема свест и разбирање за концептот – рече Џанг.
Тој додаде дека повеќето луѓе низ светот признаваат дека подемот на Кина како економска сила стана истакната карактеристика на нејзиниот глобален имиџ.