Здрава храна
Кога помислувате на храна што ве утешува и ви носи насмевка на лицето, веројатно ви паѓа на ум чинија со топли мирисливи тестенини. Дали некогаш сте се запрашале зошто тестенините се толку посакувана храна? Научниците тврдат дека причината не е само во нивниот неодолив вкус и ароматичните додатоци туку и во начинот на кој влијаат на нашето расположение. Истражувањата покажуваат дека тестенините го стимулираат производството на хормони на среќа, што е една од причините зошто се толку популарни низ целиот свет. Научните студии што опфаќаат период од 1960-тите до денес ја препознаваат улогата на тестенините во промовирањето добро расположение. Многу луѓе, особено во медитеранските земји, Франција, Италија, Шпанија и Грција, ги сметаат тестенините за суперхрана. Оваа перцепција е поттикната од содржината на аминокиселините Л-фенилаланин и триптофан, за кои е познато дека го зголемуваат нивото на серотонин во мозокот, придонесувајќи за чувство на среќа. Триптофанот и фенилаланинот се есенцијални аминокиселини, што значи дека нашето тело не може да ги произведе, туку мора да ги внесува преку храна. Аминокиселините играат важна улога во нашето тело, бидејќи се потребни за синтеза на разни протеини, серотонин, мелатонин и ниацин. Серотонинот е невротрансмитер што влијае на нашето расположение, сон, апетит и болка, додека мелатонинот е хормон што го регулира нашиот циклус на спиење и будење. Дополнително, јаглехидратите во тестенините се идентификувани како фактор во зголемувањето на производството на серотонин, невротрансмитер поврзан со зголемено чувство на среќа. Тестенините се добар извор на протеини, кои се неопходни за градење и одржување на мускулите, коските, кожата, косата и ноктите. Протеините исто така учествуваат во производството на хормони, ензими и антитела, кои се важни за нашиот имунитет и одбрана од болести. Тие исто така ни даваат чувство на ситост, што спречува прејадување и дебелина. Тестенините исто така се добар извор на витамини од групата Б, кои се неопходни за правилно функционирање на нервниот систем, метаболизмот, протокот на крв и растот на клетките. Тестенините исто така се добар извор на растителни влакна, што е важно за правилно варење, елиминација на токсините и регулирање на шеќерот во крвта. Влакната исто така помагаат во намалувањето на холестеролот и крвниот притисок, како и во намалувањето на ризикот од срцеви заболувања, дијабетес и рак на дебелото црево.