Здрава храна
Јајцата често се сметаат за одличен извор на протеини, но колку можете да ги јадете без тоа да влијае на вашиот холестерол? Јајцата се, без сомнение, незаменлива храна. Тие се достапни, многу разновидни и дел од многу диети, а секое јајце содржи околу шест грама висококвалитетни протеини, што ги прави хранливо многу вредни. Меѓутоа, ако сакате да го проширите вашиот избор, ви нудиме листа на храна што содржи повеќе протеини по порција од јајцата.
1. Туна: протеини: 20 грама на 85 грама
Туната е богата со омега-3 масни киселини, кои помагаат во заштитата од срцеви заболувања и пад на когнитивните способности. Ако купите конзервирана туна, таа е одличен и евтин извор на протеини, кој не бара никакво готвење. Можете да ја додадете во сендвичи, тортилји или салати.
2. Кикиритки: протеини: 7 грама по порција
Кикиритките, како мешункасти плодови, обезбедуваат и протеини и јаглехидрати, а истовремено се богат извор на здрави мононезаситени и полинезаситени масти, фолна киселина и витамин Е. Можете да направите домашен путер и да го користите за мачкање на парчиња леб од цело зрно за брз вегански оброк.
3. Сушена спирулина: протеини: 8 грама на 2 лажички
Спирулината е вид алга што содржи протеини, а можете да ја користите како зачин за салати или зеленчук или да ја додадете во кашест сок. Спирулината е одличен начин за збогатување на оброкот, а може дури и да го обои вашиот кашест сок во сино.
4. Грчки јогурт: протеини: 17 грама по пакување
Грчкиот јогурт, особено без маснотии, е одличен за закрепнување на мускулите по тренинг, бидејќи содржи високо ниво на протеини, а има само 100 калории по порција. Тоа е идеална опција за оброк или ужина.
5. Сушени семки од тиква: протеини: 10 грама на четвртина чаша
Семките од тиква се познати по тоа што се богати со магнезиум, но содржат и многу протеини. Овие високопротеински намирници се идеални како ужина, а можете да ги користите и како додаток во салати или едноставно да ги јадете.
6. Цвекло: протеини: 12 грама по чаша
Цвеклото, освен што содржи протеини, е богато и со железо, фосфати, калциум, магнезиум, манган, цинк и витамин К, кои помагаат во одржување на здравјето на коските. Цвеклото е совршен начин да додадете протеини во вашиот оброк, а истовремено обезбедува многу други нутритивни придобивки.