Фото: Пиксабеј

Знаеме дека долгото седење не е добро за нас, но колку вежбање е потребно за да се спротивставиме на негативните здравствени ефекти од седењето по цел ден?
Истражувањата сугерираат дека 30-40 минути дневно енергично вежбање треба да биде доволно, пишува „Сајенс алерт“.
До 40 минути „од умерена до енергична физичка активност“ секој ден е приближно вистинското количество за да се компензира 10 часа неподвижност, потврдуваат истражувањата, иако секое вежбање или дури и самото стоење помага до одреден степен.
Анализата покажа дека ризикот од смрт кај оние со повеќе седечки начин на живот се зголемува како што се намалува времето поминато во умерена до енергична физичка активност.

Иако метаанализите како оваа секогаш бараат сложено поврзување на податоците од различни студии со различни волонтери, временски периоди и услови, силата на оваа конкретна студија е што се потпира на релативно објективни податоци од носечки уреди, наместо на самопријавени податоци од учесниците.
Истражувањето базирано на уреди за носење е во голема мера во согласност со упатствата на СЗО за 2020 година, кои препорачуваат 150-300 минути умерена или 75-150 минути енергична физичка активност секоја недела за да се неутрализираат штетните ефекти од седечкиот начин на живот.
Качување по скали наместо со лифт, играње со деца и домашни миленици, учество во јога или танцување, домашни работи, пешачење и возење велосипед се предложени начини како луѓето да бидат поактивни, а доколку не можете веднаш да одвоите 30-40 минути, почнете полека, велат научниците.