Фото: Пиксабеј

Медицински совет

Ако често чувствувате непријатно чувство на печење во градите по јадење, особено ако се појавува навечер или кога лежите, веројатно имате проблем со гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) или, народски кажано, киселина. Тоа се јавува кога желудочната киселина се враќа од желудникот во хранопроводот, иритирајќи ја неговата мукозна мембрана и предизвикувајќи низа непријатни симптоми. Иако може да се третира со лекови, промените во животниот стил често носат значително олеснување. Правилно јадење, контролирање на вашата тежина, избегнување одредени навики и стратегии за намалување на притисокот врз стомакот може да помогнат во ублажување на симптомите и намалување на нападите на ждригавица. Главната причина за ГЕРБ е слабеење на долниот езофагеален сфинктер (прстенот на мускулите помеѓу желудникот и хранопроводот). Кога не работи правилно, стомачната киселина може да се врати во хранопроводот, предизвикувајќи чувство на печење и непријатност.
Неправилна исхрана – мрсна, зачинета и кисела храна, чоколадо, алкохол, кофеин и газирани пијалаци го стимулираат лачењето киселина и го олабавуваат долниот езофагеален сфинктер.
Прејадување – големите порции храна го шират желудникот и го зголемуваат притисокот врз хранопроводот.
Доцни оброци – јадењето непосредно пред спиење го зголемува ризикот од рефлукс на киселина додека лежите.
Дебелина – вишокот масно ткиво во пределот на стомакот врши дополнителен притисок врз желудникот, принудувајќи ја киселината да се врати во хранопроводот.
Пушење – никотинот го олабавува езофагеалниот сфинктер и го зголемува лачењето на стомачната киселина.
Одредени лекови – антиинфламаторни лекови (како што е ибупрофен), одредени антибиотици и лекови против висок крвен притисок може да го влошат ГЕРБ.
Како да се ублажат симптомите на ГЕРБ дома? Иако лековите можат да помогнат, усвојувањето здрави навики е клучот за долгорочно подобрување. Издвојуваме неколку докажани стратегии што ќе помогнат да се намали непријатноста.
Правилна исхрана – не е доволно само да се избегнува храна што предизвикува симптоми, важно е и кога, колку и како јадете. Намалете го внесувањето проблематична храна – зачинета и мрсна храна, пржена храна, агруми, домати, чоколадо, кафе и алкохол често ги влошуваат симптомите и ги засилуваат металоидите. Јадете помалку, но почесто. Наместо три големи оброци, поделете ја храната на пет-шест помали порции во текот на денот. Тоа го намалува притисокот врз желудникот и го олеснува варењето. Не легнувајте веднаш по јадење, по оброкот почекајте најмалку два-три часа пред да легнете. Тоа го намалува ризикот од враќање на киселината во хранопроводот. Водете дневник – некои луѓе реагираат на храната на различни начини. Следете што јадете и следете ги симптомите за да можете лесно да дознаете кои се вашите специфични предизвикувачи.