Злоупотребата на „дипфејкс“ како алатка на вештачката интелигенција

Со користењето алатки за вештачка интелигенција, фотографиите и видеата лесно можат да се дотераат за да се создаде, на пример, „лажно порно“ на некоја личност. И покрај тоа што технологијата на дипфејк теоретски може да се користи за посветли, сатирични или добронамерни цели, извештајот на „Диптрејс лабс“ за годишната употреба на оваа алатка покажа дека 96 проценти се користи за креирање лажни содржини на интернет, поточно за – порнографија. Жртвите велат дека штетата е ненадоместлива! Законот за вештачка интелигенција, за кој моментално се дискутира во Европскиот парламент, бара од креаторите јасно да откријат кога содржината е вештачки генерирана или манипулирана

Вештачката интелигенција можеби сѐ уште не е максимално искористена од страна на криминалците за противзаконски да се стекнат со некаква материјална придобивка, меѓутоа веќе се евидентирани случаи во кои токму вештачката интелигенција злоупотребува фотографии на жени за креирање разни експлицитни содржини. Исто како случајот во кој папата Франциск беше споделуван на социјалните мрежи со палта што не доликуваат за неговата титула. Никој не можеше да утврди дали фотографијата е вистинита или не. Денес веќе секој може да биде жртва и спротивното никако да не може да го докаже.

КАКО ИМ Е НА ЖРТВИТЕ

Со користењето алатки за вештачка интелигенција, фотографиите и видеата лесно можат да се дотераат за да се создаде „лажно порно“ на некоја личност. Жртвите велат дека штетата е ненадоместлива.

Ноела Мартин имала само 18 години кога открила дека на интернет се шират нејзини порнослики. Таа никогаш не се фотографирала така, ниту пак споделувала такви фотографии, а сепак, на фотографиите била токму таа.

Таа стана жртва на она што подоцна ќе биде познато како „дипфејкс“ (deepfakes). Порнографските слики биле манипулирани за да личат на неа со користење слики што таа ги споделила на нејзините лични профили на социјалните мрежи.

„Ова е доживотна затворска казна“, изјави Мартин за медиумите. „Тоа може да им ги уништи животите на луѓето, средствата за живот, можностите за вработување, меѓучовечките односи, романтичните односи. И има многу, многу малку што може да се направи кога некој ќе биде цел“.

„Дипфејкс“ се дигитално изменети видеа или слики создадени за да прикажат некого во лажни сценарија. И покрај тоа што технологијата на дипфејк теоретски може да се користи за посветли, сатирични или добронамерни цели, извештајот на „Диптрејс лабс“ од 2019 година покажа дека 96 проценти од лажната содржина на интернет е порнографија.

Само пред неколку дена, 22-годишен маж во Њујорк беше осуден на шест месеци затвор за објавување лажни порнофотографии од поранешни соученици од училиште, користејќи тинејџерски слики од нивните профили на социјалните мрежи. Тоа е алармантно, бидејќи секој може да го направи тоа со малку познавање на технологијата.

БОРБА ЗА ПРАВДА

Уште во 2013 година, кога и се случило истото тоа, Мартин се обидела да ја ограничи штетата со тоа што отишла во полиција и побарала да се тргнат сликите. Сепак, тие не можеле ништо да направат со оглед на тоа дека во тоа време во Австралија, каде што таа живее, немало закони против ширење интимни слики.
– Дури и ако можете да се обидете да ги симнете работите, ако сте жртва на ова, сè уште имате проблеми да барате одговорност од кој било одговорен. Тие се хостирани, а тоа е само еден елемент за ова. Доколку не барате одговорност од сторителот или кој и да е одговорен, тој сè уште може да продолжи да го прави ова – рече Мартин.
Мартин продолжила да се занимава со адвокатска кариера и со години се залагала за законодавство против неконсензуалното споделување интимни слики во Австралија. Во 2018 година, нејзините напори помогнале да се воведат нови закони со кои се криминализира дистрибуцијата на неконсензуални интимни слики или „одмазднички порно“ во нејзината земја.

Десет години по сопственото трауматично искуство, Мартин, сега 28-годишна адвокатка и правен истражувач на Универзитетот во Западна Австралија, сè уште се залага против споделувањето неконсензуални сексуални содржини, особено оние создадени со помош на технологијата.
– На крајот, она што се обидуваме да го направиме како заедницата на преживеаните е да се залагаме за воспоставување закони, да се заложиме за земјите низ светот да го криминализираат ова прашање, да се заложиме за развој на инфраструктурата за да се осигури дека жртвите можат да побараат помош – рече таа.

Лажните порнографски материјали се наоѓаат на интернет со години, меѓутоа, неодамнешниот голем напредок во вештачката интелигенција (ВИ) и зголемената пристапност на таквата технологија го олеснија создавањето вознемирувачки реалистичен сексуален материјал.

СЛАВНИ ЛИЧНОСТИ КАКО ОБЈЕКТ НА ЗЛОУПОТРЕБА

Кога за првпат се појавија лажните порноматеријали, главната цел зад нив беше да се снимаат порновидеа со ликови на познати личности.
Самиот поим дипфејкс се појави во 2017 година кога корисник со тој псевдоним на социјалната платформа Редит стана познат по тоа што снимаше и споделуваше порнографски видеа од славни жени, вклучувајќи ги Скарлет Јохансон и Тејлор Свифт.
Додека порнофалсификатите на познати личности постојат со години, неодамнешниот напредок во вештачката интелигенција значи дека денес речиси секој може да стане жртва на таква содржина.

Технологијата може да се користи и за дискредитација или уцена на луѓето во обид да се замолчат или поткопаат.

Рана Ајуб, индиска истражувачка новинарка и соработничка на „Вашингтон пост“, беше жртва кога беа користени порнофалсификати од неа во обид да ја замолчат.

Таа го опиша своето ужасно искуство во колумна каде што објасни како сето тоа било искористено за да биде омразена на социјалните мрежи бидејќи е муслиманка.
– Целата земја гледаше порновидео за кое се тврдеше дека сум јас, а јас едноставно не можев да направам ништо. Од денот кога беше објавено видеото, не сум истата личност. Порано бев многу послободна, сега сум многу повнимателна околу тоа што објавувам на интернет. Доста се самоцензурирав од потреба – раскажа таа.

Активистите велат дека во моментов е многу лесно јавно да се понижува личност со создавање длабоки фалсификати за нив, и дека овој недостиг од регулатива и одговорност ги оневозможува жртвите.
– Пораката што се испраќа до луѓето што ги прават овие лажни видеоснимки е дека никој не може да дојде до нив и да ги санкционира – рече Комптон.

ЗАКОНСКИ РЕШЕНИЈА?

Европската Унија предложи нови регулативи за справување со штетните онлајн содржини, но тие допрва треба да докажат дека можат целосно да ги заштитат луѓето од неконсензуални порнофалсификати.

На пример, Законот за вештачка интелигенција, за кој моментално се дискутира во Европскиот парламент, бара од креаторите јасно да откријат кога содржината е вештачки генерирана или манипулирана. Но активистите велат дека одрекувањето од одговорност тешко би ги одвратило креаторите на овие видеа и оти тешко дека ќе им донесе правда на жртвите штом содржината е таму и засекогаш поврзана со нив.

Сепак, друг дел од законодавството на ЕУ е Директивата за родово базирано насилство, предложена во 2022 година. Овој предлог-закон ќе го криминализира неконсензуалното споделување интимни слики, а сторителите би можеле да се соочат со затворска казна. Членот 7б дури се однесува конкретно на лажните порновидеа.

Улогата на технолошките компании и онлајн платформите

Во меѓувреме, жртвите ги полагаат своите надежи на онлајн платформите, кои ги ажурираат нивните политики за да се спречат лажни порнографски содржини.
„ОпенАИ“, компанијата зад алатката за генерирање слики ДАЛЛ-Е, веќе отстрани експлицитна содржина од своите податоци и ги филтрира барањата за блокирање создавање слики на познати личности и политичари.

Друг популарен модел на вештачка интелигенција, Миџрни, блокира одредени клучни зборови и ги охрабрува корисниците да ги означат проблематичните слики на модераторите.

Тик ток, исто така, наложи дека длабоките фалсификати или манипулираните содржини мора да бидат етикетирани како лажни или изменети и забрани фалсификати на приватни личности и млади луѓе.

Кога ги ажурираше упатствата за заедницата, Твич предупреди дека намерното промовирање, создавање или споделување лажен порнографски материјал ќе доведе до моментална забрана. Дури и прикажувањето на увид на таква содржина – дури и ако има намера да изрази бес – „ќе биде отстрането и ќе резултира со извршување“, напиша компанијата во објава.

Во меѓувреме, „Мета“, „ОнлиФанс“ и „Порнхаб“ почнаа да учествуваат во новата алатка „Тејк ит даун“, која им овозможува на тинејџерите да пријавуваат експлицитни слики и видеа од нив од интернет.

[email protected]