Од Демир Капија денеска заминува и последната група деца со попреченост кои ќе бидат сместени во мал групен дом во Скопје каде ќе добијат 24-часовна поддршка од лични асистенти со специјализирани индивидуализирани програми за работа и дефектолошки третмани. Со ова, како што соопшти Министерството за труд и социјална политика, во Специјалниот завод „Демир Капија“ веќе нема деца до 18 години.

Честитајќи го 3 Декември, Меѓународен ден на лицата со попреченост, Министерството информира и дека претходно од Специјалниот завод „Демир Капија“ беа извадени две групи деца. Едната е сместена во малиот групен дом во Тимјаник, а другата во Неготино.

-Министерството за труд и социјална политика продолжува посветено да работи на процесот на деинституционализација. Заложбите се до 2020 година ниту едно дете под 18 години да не остане во институциите и целосно да го промени начинот на кој државата се грижи за децата и возрасните на кои им треба долгорочна социјална грижа, стои во соопштението.

Пред неполни три месеци целосно беше трансформиран Домот „25 Мај“ и сите 25 деца сега живеат во 5 мали групни домови во Скопје и се вклучени во редовниот образовен процес. До крајот на годината, пак, целосно ќе се трансформира и Домот за деца без родители „11 Октомври“ во Скопје. Дел од децата ќе одат во згрижувачки семејства, а дел од нив во четири мали групни домови во Скопје.

-Процесот на деинституционализација МТСП го спроведува во партнерство со УНИЦЕФ, УНДП и Делегацијата на ЕУ во Македонија. Наместо досегашните безлични и гломазни установи за колективна грижа, со овој процес се воспоставува систем на социјални услуги во заедницата кои нудат услуги и поддршка по мерка на поединецот, со што се јакнат лицата да го поттикнуваат своето активно учество во средината во која живеат, наведува Министерството.