Фото: Игор Бансколиев

Вкупно 5.000 келнери, садопери, рецепционери и собари од Турција можат веднаш да дојдат во земјава и да почнат со работа во нашите угостителски објекти, доколку државата им овозможи брзо вработување, под истите услови кои важат за македонските граѓани – само со лични карти и евидентирање без многу формалности, соопшти денеска Туристичко-угоститеката комора (ТУК) при Сојузот на стопански комори.

Според ТУК, немањето кадар во секторот моментно е најголем проблем, а недостигаат околу 20.000 работници. Доколку ситуацијата не се смени за околу една година, 50 – 60 отсто од рестораните и хотелите ќе се затворат.

– Засега, затворање нема да има, проблем е кадарот. Ни фалат 20.000 работници. Ние обезбедивме 5.000 од Турција и тие може да дојдат утре, но ако дозволи и овозможи државата. Сите би ги прифатиле македонските плати кои, всушност се слични со оние во Турција поради кризата и падот на лирата. Нашите келнери, собари и рецепционери масовно заминуваат, главно на Јадранското приморје, во Хравстка и Словенија, но евидентно е и иселувањето во подалечните земји – рече претседателот на ТУК Аркан Керим.

Со турските работници, оцени Керим, нашиот туристичко-угостителски сектор ќе го подигне и стандардот на услугите.

– Нашите плати се тие. Во Хрватска кафе е 15 евра, а кај нас две евра или ручек за четиричлено семејство е 500 евра. Со вакви цени нормално дека може да даваат и високи плати, ние 2.000 евра не можеме да си дозволиме – нагласи Керим.

Земјава, додаде, не е примамлива за работници од Србија или Албанија. И тие најчесто работат или на Јадранско приморје или во Грција.

Одговорајќи на новинарски прашања, претседателот на ТУК рече дека иницијативата Отворен Балкан може да даде резултати ако условите кои важат во Србија, се применат и кај нас.

– Од 1 јули до 30 септември да нема визи за туристите од Кина, Азербејџан, Казахстан и Катар, да се направат и билатерални договори со Турција за влез со лични карти – истакна Керим.

Тој најави дека ТУК ќе аплицира во европските фондови за фотоволтаици, а целта е нивно поставување во најскоро време на 100 – 150 угостителски објекти.

Керим на прес-конференцијата уште еднаш го повтори барањето – да се формира министерство за туризам, а секторот да се одвои од сферата на економијата и да стане составен дел на културата.

ТУК во октомври или ноември ќе организира промоција на првите почесни амбасадори за македонскиот туризам, а првичните имиња се Петар Грашо во Хрватска и Слобода Мичаловиќ во Србија.