Мода, модерно, најмодерно

Фес или шапка? Ан или хотел? Кочија или автомобил? Мажите се дотеруваат според американски и прозападен модел. Носат, како што забележале хроничарите, костуми со...

Каква тајна кријат мермерните столбови во паркот?

Турбето на Хума шах султан е урнато во 1924-та, а „Бурмали-џамија“ во 1925 година, заради градењето на Офицерскиот дом, чија изградба започнала во тоа...

Старите скопски чалгии – мераци и чочеци

И денес се познати имињата на „чочеците“, односно на танчарките. Во групата на Саид, кој свирел на ќемане, имало неколку танчарки, од кои најпозната...

Како Англичанецот Едвард Браун го видел Скопје во 1669 година

„Во овој крај се случиле прочуени битки со Римјаните, кои ги изучуваме во историјата, и кај Требелиј Полион читаме дека (императорот) Регалијан тука однел...

Подемот на индустријата – раѓање на скопската буржоазија

Моќните европски држави веќе сериозно настојувале да ги освојат пазарите на османлиска Турција, а Турција, од друга страна, барала финансиска поткрепа што ќе ѝ...

Еден од најегзотичните дуќани во чаршијата

Во уличката (Евлија Челебија) сѐ уште лебди правта од калдрмата од пред некогашното кино „Напредок“, а дуќанот е преполн со стари инструменти. Но и...

Заборавени факти – породилен дом во Старата чаршија

Особено интересен дел од оваа приказна е што објектот на породилниот дом во Старата чаршија - денес сѐ уште постои! На неговата местоположба ми...

Кога е изграден првиот бактериолошки институт во Скопје

Постои една заслужна личност, која денес неправедно е заборавена. Тоа е д-р Андрија Штампар, министер за здравство во периодот помеѓу двете војни, човек со...

Ако го сакаш Скопје – дојди, ќе те чекам на кејот

Во тие рани тинејџерски години пред земјотресот, кејот беше нашето романтично место и гнездо на љубовта. Тука се разменуваа првите срамежливи погледи, првите нежни...