Во текот на летото редовно се зголемува бројот на случаи на труење со храна. Кога ќе зготвите големо количество јадење и планирате да го чувате во фрижидер или замрзнувач, треба претходно да го изладите јадењето. Најголемиот број бактерии што се развиваат на храната најбрзо се размножуваат на температура меѓу 32,2 и 43,3 Целзиусови степени. На бактериите им е потребна и влага, присутна и во летните месеци. Во овие услови, микроорганизмите ќе се развијат исклучително брзо и тие можат да бидат одговорни за труење со храна. Ако го вознемирите стомакот, симптомите ќе се развијат во рок од шест до 12 часа. Тие вклучуваат: гадење, повраќање, водена или крвава столица, губење апетит, болка и грчеви во стомакот, треперење, слабост и темна урина. Овие тегоби обично поминуваат во рок од една недела, а се советува диета – лесна храна, одмор и внимателна хидратација – лажичка или две благ чај на секои пет минути.
За да се избегне труење со храна, потребно е садовите што побрзо да се изладат по готвењето, а не да се чуваат на собна температура. Кога ќе го тргнете тенџерето од шпоретот, можете да почекате малку, а потоа да ја истурите храната во други садови. Доколку сакате да замрзнете дел од садот, веднаш поделете го количеството во неколку контејнери. Ставете ги во тенџере со ледена вода и штом ќе се стават во фрижидер веднаш ставете ги да се изладат. Најлошата практика е да го оставите тенџерето со храната на шпоретот и да чекате домаќините да ручаат еден по еден – како што ќе пристигнат.
Исто така, внимавајте на одмрзнувањето – никогаш не правете го тоа на собна температура, туку ставете го садот во фрижидер и повремено мешајте го садот за побрзо да се излади. Внимавајте со храната што ја приготвувате надвор – риба, месо и особено јадења од мелено месо како што се ќебапи и плескавици – на скара, тие се многу подложни на расипување. Оставете ги во фрижидер додека скарата не биде подготвена за скара, а неизедените количества ставете ги во фрижидер што поскоро.