Фото: Пиксабеј

Адаптогените се растенија, растителни екстракти и супстанции добиени од печурки што му помагаат на телото да се справи со стресот, ја враќаат рамнотежата и ја поддржуваат општата благосостојба. Тие сѐ почесто се појавуваат како додатоци во исхраната и велнес-производи. Меѓу состојките што често се споменуваат се ашваганда и Л-теанин. Но дали нивните придобивки се совпаѓаат со маркетиншките ветувања?
– Тоа е интересна област. Некои адаптогени покажуваат ветувачки резултати, но доказите се мешани. Еден од фаворитите е Л-теанин, за кој постојат истражувања дека поттикнува смиреност и концентрација. Кога станува збор за адаптогените, важно е да експериментирате на безбеден начин и да го најдете она што ви одговара, но тие не се задолжителни – велат нутриционистите.
Супата од коски исто така доживеа популарност. На пазарот постојат голем број варијанти во форма на прашоци, па дури и топло чоколадо, но станува збор за нешто што многу евтино може да се приготви дома. Таа ветува поддршка за здравјето на цревата, како и подобрување на квалитетот на кожата, косата и ноктите.
– Обожавам супа од коски и често ја готвам. Таа е добар извор на колаген и глицин, што многу му годи на нашиот цревен ѕид. Сепак, тоа не е суперхрана како што често се претставува. Земајте ја како хранлив додаток, а не како лек за сè – вели една позната нутриционистка.