Фото: Пиксабеј

Трговијата со виски во Шкотска е клучна за економијата на Велика Британија, создавајќи 66.000 работни места и придонесувајќи со 7,1 милијарди фунти (8,5 милијарди евра) во економијата на Велика Британија, според Здружението на произведувачи на шкотско виски. За производство на секој литар виски се испуштаат приближно 15 литри нуспроизводи во канализацијата или во природата. Околу еден милион литри отпадни води се создаваат секоја година од процесот на дестилација на вискито во Шкотска, а глобално се проценува дека индустријата за шкотско виски произведува дури 2,6 милијарди литри алкохол секоја година.
Индустријата за виски во Шкотска произведува голем вишок нуспроизводи, кои, за среќа за нас, се богати со сите прекрасни хранливи материи што алгите сакаат да ги јадат. Поради тоа, основан е центар во близината на повеќе извори на отпадни води од дестилеријата што користат обновлива енергија за напојување на огромни ферментатори од 30.000 литри, кои произведуваат тони алги секоја недела. Потоа алгите се сушат и се претвораат во прав што може да се користи како храна за одгледувани риби. Иако процесот звучи едноставно, потребни се неколку години за да се усоврши. Користењето отпадни производи од една индустрија за производство на вреден производ за друга е едно, но исто така ја сакам приказната дека користењето микроалги одгледувани во нуспроизводи од виски за хранење одгледувани риби (лосос) помага да се подобрат два од најголемите извози на Шкотска на поодржлив начин.