Здрава храна
Исхраната долго време се смета за важен дел од третманот на голем број медицински состојби и болести. Во денешно време разните начини на исхрана стануваат тренд и за многумина од нас тие дефинираат начин на живот што се прогласува за здрав. Медицината утврдила дека многу, ако не и повеќето, од овие диети се штетни за здравјето, особено кога доведуваат до јо-јо ефект – циклични промени во тежината и промени во цревната микрофлора. Од античко време е познато дека во мозокот постои биолошки центар на глад и ситост, но и „хедонистички центар“. Факт е дека сите го сакаат тоа чувство на задоволство со кое мозокот нѐ наградува кога јадеме, па и денес може да се слушне дека „сè доаѓа од главата“.
Неодамнешните научни наоди, почнувајќи од откривањето на грелинот и завршувајќи со пептиди како што се ГЛП, ГИП и гастрокин-1, јасно покажуваат дека супстанциите создадени во желудникот, односно желудникот и цревата, се меѓу главните биолошки фактори што дефинираат кога и колку јадеме и кога сме сити. Ова не е само од теоретско значење туку доби и практична примена во форма на револуционерни лекови против дебелината. Некои тврдат дека не е важно што јадеме, туку кога, дека не е соодветно да јадеме по 18 часот, дека треба да имаме повеќе мали оброци…
Која е вистината и која е заблудата во врска со дебелеењето? Ритамот е важен во исхраната, иако слушаме многу за него, вклучувајќи го и најновиот тренд на временско ограничено јадење, познат по погрешниот назив „автофагија“. Но повеќето од тоа е отфрлено од науката како универзално решение: јадете три или четири пати на ден, приближно во исто време, бидејќи тоа ќе ви помогне да изгубите тежина, појадувајте два часа откако ќе станете од креветот, вечерајте до 21 часот и приспособете ги другите оброци на вашиот дневен ритам.