Фото: Пиксабеј

Компанијата „Савор“, поддржана од милијардерот на „Мајкрософт“, Бил Гејтс, експериментираше со создавање алтернативи на млечни производи како сладолед, сирење и млеко користејќи термохемиски процес што овозможува да се изградат молекули на маснотии, создавајќи синџири на јаглерод диоксид, водород и кислород. Компанијата сега најави нова алтернатива на путер што нема животинско потекло. Стартапот со седиште во Калифорнија тврди дека развил комплексен процес за производство на путер што не содржи млечни производи, а има исто толку добар вкус.
Намалувањето на потрошувачката на месо и млечни производи е еден од клучните начини на кои човештвото може да го намали влијанието врз животната средина, бидејќи сточарството е значаен извор на стакленички гасови. Производите на „Савор“ ќе имаат значително помал јаглероден отпечаток од оние од животинско потекло. Стандардниот климатски отпечаток на вистинскиот несолен путер со 80 отсто маснотии е приближно 2,4 г јаглерод диоксид еквивалент по калорија. Според Кетлин Александар, извршен директор на „Савор“, во моментов се во преткомерцијална фаза и работат на регулаторно одобрување за да го продадат нивниот путер. Тие не очекуваат дека ќе можат да продолжат со продажбата барем до 2025 година. Се поставува прашањето како да се натераат луѓето да се откажат од своите омилени млечни и месни производи бидејќи ваквата „експериментална“ храна може да биде предизвик.
Според Организацијата на ОН за храна и земјоделство, сточарската индустрија, која го вклучува целото земјоделско производство на млеко и месо, учествува со 14,5 отсто од глобалните емисии на стакленички гасови.