Фото: Пиксабеј

Крцкави, златни и готови за неколку минути – замрзнатите пилешки медалјони станаа омилена храна во многу домаќинства, особено таму каде што има деца. Децата ги обожаваат поради забавните форми, ѕвезди, срца или животни, додека родителите често ги избираат поради практичноста и брзината на приготвување, со впечаток дека станува збор за едноставен и здрав извор на протеини. Сепак, што всушност се крие зад оваа привлечна крцкава намирница?

Разликите се во процентот на вистинско месо

Дали медалјоните всушност содржат само чисто пилешко месо или станува збор за индустриски производи направени од мешавина на состојки што само потсетуваат на пилешко месо? Месото не е секогаш главна состојка иако сите производи на пакувањето носат назив „пилешки медалјони“. Разликите меѓу нив може да бидат големи, пред сè во процентот на вистинско месо.
Повеќето брендови содржат помеѓу 50 и 60 проценти месо, додека остатокот го сочинуваат вода, лебни трошки, брашно, масло, зачини, згуснувачи и додатоци за подобрување на вкусот и текстурата. Квалитетните производи се прават само од пилешко бело месо, додека некои користат мешавина од бело и темно месо, кое потоа се меле и повторно се обликува во познатите медалјони. Често во производството се додаваат вода и скроб за да се постигне посакуваната конзистенција. Таквите производи се поевтини, но нутритивно послаби.

Адитиви – повеќе отколку што гледаме

Некои медалјони сепак содржат и адитиви, како што се полнење од сирење, арома на дим или подобрувачи на вкусот – тие сами по себе не се опасни, но добро е да се знае дека не се природни состојки. Крцкавата кора медалјоните ја добиваат поради слојот за похување, кој, покрај лебни трошки, често содржи и пченично брашно, масло и зачини. Токму таа обвивка придонесува за високите нивоа на сол и масти, а некои производи дополнително се пржат пред замрзнувањето, па содржат повеќе масло отколку што би очекувале.
Покрај крцкавата надворешност, во медалјоните често се наоѓаат адитиви како дифосфати, кои ја задржуваат влагата, како и разни ароми што го засилуваат вкусот на пилешко месо. Исто така не треба да се заборави дека некои медалјони можат да содржат траги на алергени – јајца, млеко, соја, па дури и сусам, што е важно ако имате дете со чувствителност на храна. Иако замрзнатите пилешки медалјони можат да бидат практична опција за брз оброк, не се сите исти. Важно е внимателно да се читаат декларациите и да се избираат производи со поголем процент на месо, помал број на адитиви и јасен список на состојки. Уште поздрава опција е приготвувањето во рерна наместо пржењето во масло, што значително го намалува количеството на масти. А кога имате време, домашните медалјони секогаш се најдобра опција – вкусни, со контролиран состав и поздрави.