Смоквите им се омилено летно овошје на многумина и често се прва асоцијација за оваа сезона. Смоквите се плод на дрвото фикус, кое му припаѓа на семејството на црница, имаат уникатен сладок вкус и мека текстура и се полни со јадливи семки. Свежите смокви се нежни и лесно расипливи, па често се сушат за да се зачуваат, а од нивното сушење се добива слатко и хранливо суво овошје, во кое може да се ужива во текот на целата година. Една порција од 80 грама свежи смокви содржи: 34 кал., 1 г протеин, 0,2 г маснотии, 7,6 г јаглени хидрати, 1,6 г влакна, 160 мг калиум, 12 мг магнезиум, 30 мг калциум и 120 мг каротин.
1. Го подобруваат здравјето на дигестивниот систем: Смоквите често се препорачуваат за нега и тонирање на цревата бидејќи дејствуваат како природен лаксатив поради високата содржина на влакна. Влакната што тие ги обезбедуваат исто така имаат пробиотски својства, ги хранат цревните бактерии и промовираат здрава животна средина во цревата, што резултира со подобрено дигестивно здравје.
2. Богати се со антиоксиданти: Смоквите, особено зрелите, се богати со заштитни растителни соединенија наречени полифеноли. Овие соединенија имаат заштитни антиоксидантни својства, што значи дека помагаат да се спречи кислородот да реагира со други хемикалии и да ги оштети клетките и ткивата, и се клучни за управување со оксидацијата.
3. Тие можат да поддржат здрав крвен притисок: Многумина од нас консумираат премногу натриум (сол), кој се наоѓа во преработената храна. Високото внесување натриум може да доведе до недостиг од калиум, а таа нерамнотежа може да предизвика висок крвен притисок (хипертензија). Исхраната богата со овошје и зеленчук, вклучувајќи свежи смокви, природно го зголемува нивото на калиум и затоа се препорачува за управување со крвниот притисок. Студијата што ги испитуваше специфичните ефекти на екстрактот од смоква врз животните покажа намалување на крвниот притисок кај оние со нормални и хипертензивни отчитувања.
4. Тие можат да го поддржат здравјето на коските: Смоквите се добар извор на минерали погодни за коските, вклучувајќи калциум, магнезиум и фосфор. Смоквите се особено богати со калциум, а некои студии сугерираат дека содржат 3,2 пати повеќе калциум од другите овошја. Добар извор на калиум може да помогне да се потисне уринарната екскреција на калциум предизвикана од исхраната богата со сол, што помага да се задржи калциумот во коските и како резултат може да го намали ризикот од остеопороза.
5. Тие можат да помогнат во контролата на телесната тежина: Природно богати со диетални влакна, витамини и минерали, смоквите може да бидат корисни и за контрола на тежината. Храната богата со растителни влакна обезбедува чувство на ситост и може да ги намали гладот и желбата за храна, додека клучните хранливи материи го подобруваат управувањето со шеќерот во крвта.