Револуционерно истражување
Античките египетски мумии имале миризба на дрво, зачин и слатко, според истражувањето објавено во журналот на Американското хемиско друштво. Истражувачите велат дека анализирале девет мумифицирани тела од Египетскиот музеј во Каиро, од кои повеќето датираат од 1 и 2 милениум пр. н.е., користејќи комбинација на алатки и техники на сензори, во првата студија од ваков вид.
– Мирисот на мумифицираните тела со години привлекува значителен интерес кај експертите и пошироката јавност, но досега не е спроведена комбинирана хемиска и перцептивна научна студија. Ова револуционерно истражување навистина ни помага подобро да го планираме зачувувањето и да ги разбереме античките материјали за балсамирање. Тоа додава уште еден слој на податоци за збогатување на музејската изложба на мумифицирани тела – рече водечкиот автор, професор Матија Стрлич од Универзитетскиот колеџ во Лондон и Универзитетот во Љубљана.
Истражувачите регрутирале група обучени „мирисачи“, кои имале задача да ги опишат квалитетот, интензитетот и пријатноста на мирисот, како и да ги измерат молекулите и соединенијата вклучени со помош на гасна хроматографија и масена спектрометрија. Тоа му овозможило на тимот да утврди, на пример, дали овие компоненти потекнуваат од конзерванси, микроорганизми или пестициди.
Мирисите биле опишани како дрвенести во 78 проценти од случаите, зачински во 67 проценти и слатки во 56 проценти, додека слични на темјан и застарени гранки добиле по 33 проценти.
Д-р Сесилија Бембибре рече дека истражувањето ја нагласува „важноста да ги користиме нашите сетила за да го разбереме минатото“. Мумификацијата во Стар Египет обично вклучувала третирање на телото со масла и смоли, вклучувајќи ги и оние од бор, кедар и смрека, за да се зачуваат телото и душата во задгробниот живот и да им се даде пријатен мирис.