Фото: Пиксабеј

АКО НЕ МОЖЕТЕ БЕЗ СЛАТКИ

Кога јадеме слатки, најголемиот дел од шеќерот се апсорбира во тенкото црево, а гликозата влегува во крвотокот. Потоа нивото на шеќер во крвта се зголемува, предизвикувајќи панкреасот да ослободува инсулин. Токму овој хормон им овозможува на клетките да ја апсорбираат гликозата од крвта. Оттука постојат две можности – гликозата веднаш да се искористи како енергија или да се складира како маснотии.
Брзиот пораст на шеќерот во крвта може да биде проследен со еднакво ненадеен пад, предизвикувајќи замор и глад. Прекумерното консумирање слатки може да предизвика зголемување на телесната тежина, а долгорочно да доведе до дијабетес тип 2, срцеви заболувања и метаболички синдром. Последиците може да бидат замастен црн дроб, како и отпорност на инсулин. Затоа е важно умерено да се консумира слатката храна, а предност треба да им се даде на шеќерите во овошјето и зеленчукот. Тие секогаш доаѓаат со дополнителни вредни состојки, како што се влакна, витамини и минерали.
Покрај фруктоза од овошјето, шеќер добивате и од млекото (лактоза), а популарните урми содржат и фруктоза, гликоза и сахароза. Иако сите овие шеќери на крајот се претвораат во гликоза, дополнителните состојки ќе ја забават нејзината апсорпција во крвотокот. Ако сакате слатки, најдобро е да ги консумирате по ручекот, а порцијата да биде што помала. Бидејќи нивото на инсулин е веќе покачено, постои помал ризик од неговиот скок. Исто така, организмот има време да консумира ново количество гликоза.