Туната е комерцијално највредната риба во светот. Покрај тоа што се користи како стек, конзервирана за разни салати и придружни јадења, сината туна е особено важна бидејќи се користи за суши и сашими и е една од најскапите на пазарот, а сега ѝ се заканува исчезнување.
Постојат три вида сина туна во овој подвид: атлантска, тихоокеанска и јужна. Атлантските сини перки се хранат во водите на бреговите на Северна Америка, Европа и Африка. Тие се мрестат во Мексиканскиот Залив и во Средоземно Море. Тихоокеанската сина перка се мрести во западниот Тихи Океан и мигрира повеќе од 8.000 километри за да се нахрани од брегот на Калифорнија, а јужната сина туна се храни во умерените води околу Австралија и мигрира во водите југоисточно од Јава за да се мрести.
Но, во последниве години, популацијата на сина туна забележа извонредно закрепнување откако земјите воведоа поодржливи риболовни квоти и го прекинаа нелегалниот риболов. Меѓународната унија за зачувување на природата го намали рејтингот на атлантската сина туна од „загрозена“ на „најмалата загриженост“ во 2021 година, а во меѓувреме тихоокеанската сина туна се врати на нови највисоки нивоа, надминувајќи ги меѓународните цели една деценија пред предвиденото. Јужната сина туна сè уште е загрозена, но повеќе не е „критично загрозена“.
– Тоа е успешна приказна. Успеавме да го смениме овој тренд на прекумерен риболов и речиси колапс на резервите за помалку од 20 години – вели Алесандро Бузи, проект-менаџер за риболов.
Но сината туна сега се соочува со уште еден голем предизвик: климатските промени. Истражувањата покажуваат дека сината туна е многу чувствителна на промени во температурата, со мали зголемувања што влијаат на нејзиниот метаболизам и на навиките за размножување и хранење. Научниците предупредуваат дека овие промени на сината туна може да влијаат на другите морски диви животни, како и на риболовните заедници. Постои загриженост и за влијанието што зголемувањето на температурите ќе го има врз мрестилиштата.