Додека повеќето луѓе можат да уживаат во популарниот пијалак мача без никакви проблеми, бремените и доилките треба да ја избегнуваат поради нејзината содржина на кофеин, како и поради гастроинтестинални тегоби. Од ладни смирувачки чаеви и освежителни кашести сокови до сладолед, чоколадо и други кулинарски задоволства, мачата – суперхраната направена од зелен чај во прав – е хит веќе долго време. Нејзината зелена боја, препознатливиот вкус и списокот на здравствени придобивки продолжуваат да ги привлекуваат луѓето што се желни да експериментираат со оваа разновидна состојка. Сепак, бидете внимателни и не консумирајте премногу мача.
Мачата е вид зелен чај во прав и за разлика од традиционалниот зелен чај, вклучува консумирање на целиот лист, мелен во фин прав. Овој прав потоа се користи за правење чај, лате или кашести сокови. Овој процес им овозможува на оние што пијат чај да апсорбираат поголема концентрација хранливи материи и антиоксиданти, особено катехини.
Мачата е позната по своите високи нивоа на антиоксиданти, особено катехини, кои можат да помогнат во борбата против оксидативниот стрес. Покрај тоа, мачата е позната и по своите потенцијални придобивки за здравјето на дигестивниот систем и може да помогне во губење на тежината со подобрување на метаболизмот и поттикнување на согорувањето на мастите. Присуството на Л-теанин, аминокиселина, промовира релаксација без да предизвика сонливост, обезбедувајќи мирна, но будна состојба на умот. Се верува дека мачата помага и во детоксикацијата, благодарение на високата содржина на хлорофил, а може да го поддржи и здравјето на дигестивниот систем.
Мачата содржи кофеин, иако во помали количества од некои други пијалаци со кофеин, како што е кафето. Просечната порција мача содржи околу 70 милиграми кофеин. За некои луѓе, особено оние што се чувствителни на кофеин, тоа може да доведе до дигестивни нарушувања, вклучително и дијареја. Кофеинот го стимулира гастроинтестиналниот тракт, а прекумерната консумација може да доведе до течна столица. Исто така, некои луѓе може да доживеат гастроинтестинални проблеми поради чувствителност на катехини или други соединенија што се наоѓаат во мачата. Ова не е вообичаено, но се случува со одредени видови храна и пијалаци. И важно е што квалитетот на мачата исто така може да игра улога. Мачата со понизок квалитет може да содржи загадувачи или адитиви што можат да го иритираат дигестивниот систем. Изборот на висококвалитетна органска мача од реномирани извори може да ја намали веројатноста за несакани ефекти.