При изборот и приготвувањето на храната во текот на летото треба да се внимава пред сè состојките да бидат здрави, но и да се имаат предвид калориите, бидејќи тешката и масна храна не е пријатна за никого кога температурите се над триесеттиот степен. Постарите лица треба да бидат особено внимателни, како и оние што имаат тешкотии да толерираат ненадејни промени на температурата, хронично болните лица, бремените жени, оние што закрепнуваат итн.
Пред патување или пред промена на околината, потребно е да се земат пробиотски култури, кои можат да бидат и во форма на додатоци. Не треба да го оптоварувате желудникот со масна и тешка храна, туку јадете зеленчук, овошје и посно, висококвалитетно месо или риба. Наместо сендвичи, подобро е да спакувате сезонско овошје. Ова е одличен избор за да се одржи ситоста на лицето додека патувате. Проблемите со варењето се јавуваат почесто во текот на летото. Многу луѓе, поради високите температури, не сакаат тешка, масна и зачинета храна. Овој проблем може да се надмине со избор на правилна храна. Најдобриот метод, всушност, е да се следи сезоната. Поточно, да се искористат сите придобивки од летото, кога зеленчукот и овошјето се во изобилство – или уште поедноставно кажано – да се приготви храна што ја јадат медитеранските народи. Во оваа диета, житните производи се консумираат секојдневно; еден оброк секој ден е направен од тестенини или компири и ориз. Потоа, три до четири пати неделно треба да се јадат мешунки (мешунки). При приготвувањето оброци треба да се користат сок од домати и маслиново масло. Овошјето и зеленчукот се препорачуваат дневно, како и млечните производи, особено јогуртот и урдата.
Консумацијата на месо треба да се намали на два оброка неделно, а јајцата на само три неделно. Сината риба исто така треба да се консумира најмалку еднаш неделно. Рибата е богата со омега-3 масни киселини, а зеленчукот и овошјето се значаен извор на витамини, минерали и диететски влакна. Оваа диета го намалува ризикот од развој на Алцхајмерова болест и рак. Исто така, вреди да се потсетиме на важноста од темелно миење на храната пред готвење и консумирање. Сè што се јаде свежо треба да се измие под силен млаз вода.